Als Max Verstappen volgend jaar zijn wereldtitel wil prolongeren, dan zal hij niet alleen de tweestrijd met Lewis Hamilton in zijn voordeel moeten beslechten. Fernando Alonso heeft snode plannen. "Ik hoop dat het mij gaat lukken", zegt de tweevoudig wereldkampioen.

De Spaanse coureur zegt het met een glimlach, want hij heeft sympathie voor Verstappen. Maar er zit wel wel degelijk een serieuze ondertoon in zijn woorden. De nieuwe regels die volgend jaar worden toegepast in de Formule 1, moeten er volgens hem voor zorgen dat het veld dichter bij elkaar komt te liggen.

Bekijk hieronder de reportage met Fernando Alonso in Abu Dhabi.

Alonso heeft nog ambitie en is blij voor Verstappen: 'Ik zie gelijkenissen' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Zo wordt het ontwerp van de auto's op verschillende punten veranderd. Bovendien mogen mindere teams langer in de windtunnel testen en wordt het budgetplafond opnieuw verlaagd (naar 140 miljoen dollar per jaar; 5 miljoen minder dan in 2021). Volgens Alonso gaat vooral dat laatste invloed hebben.

De wereldkampioen van 2005 en 2006, die nu voor Alpine rijdt, is zich ervan bewust dat Formule 1 draait om technologie en dat kleine wijzigingen een groot verschil kunnen maken.

Hierdoor zullen volgens hem een aantal teams erboven uitsteken. "Hopelijk zit Alpine daarbij", vertelde Alonso tijdens de laatste dagen van het Formule 1-jaar in Abu Dhabi, waar niet alleen de apotheose plaatsvond, maar ook de nieuwe banden worden getest.

Max Verstappen viert feest met Fernando Alonso AFP

De 40-jarige Spanjaard eindigde het afgelopen seizoen als tiende, maar hij vindt het leuk dat Verstappen er met de wereldtitel vandoor is gegaan. Mede omdat hij overeenkomsten ziet tussen zichzelf en de Nederlandse coureur.

"We streden allebei tegen een zevenvoudig wereldkampioen." Alonso moest in zijn topjaren zien af te rekenen met Michael Schumacher.

Weinig fouten

Hij heeft er een verklaring voor dat Verstappen is geslaagd in het verslaan van Hamilton. "Hij is rustiger geworden en maakt weinig tot geen fouten", constateert de ervaren coureur.

Daarnaast vindt Alonso het leuk dat iemand uit een klein land de wereldtitel wint. Ook die situatie herkent de Spanjaard. Volgens hem is de Formule 1 achter de schermen een Britse sport en hebben coureurs uit de grote racelanden een streepje voor.

"Als je uit een klein land komt en snel en agressief bent, dan ga je over de tong." Alonso doelt op de stewards. "We moeten twee keer zo hard knokken om respect te krijgen."

STER reclame