De tuin van Paleis Huis ten Bosch
NOS NieuwsAangepast

Te veel gasten aanwezig bij verjaardagsfeest prinses Amalia

Op een verjaardagsfeest van prinses Amalia dat afgelopen weekend werd gehouden bij Huis ten Bosch zijn te veel gasten aanwezig geweest. Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigt dit na berichtgeving van De Telegraaf. Het ging om een feest ter ere van de achttiende verjaardag van de prinses.

Het feest werd zaterdag in de tuin achter het woonpaleis van het koninklijk gezin gegeven. Ter gelegenheid van het feest zouden twee open overkappingen tegen een huis in de paleistuin zijn opgezet, die bescherming moesten bieden tegen de regen. Volgens de krant waren er zo'n honderd gasten bij, maar demissionair premier Rutte spreekt van 21 genodigden, "die niet allemaal gekomen zijn". Het dringende advies van het demissionaire kabinet luidt om niet meer dan vier gasten per dag te ontvangen.

Rutte erkent in een brief aan de Kamer dat er een feest is geweest. "Amalia is vorige week 18 jaar geworden, meerderjarig. Een belangrijk moment in haar leven", staat te lezen. "Op het laatste moment is afgelopen zaterdag alsnog een verjaardagsfeestje georganiseerd buiten in het park achter het paleis."

Rutte, bij wie de ministeriële verantwoordelijkheid voor het Koninklijk Huis ligt, schrijft verder dat aan alle gasten is gevraagd om vooraf een coronatest te doen. "Allen waren gevaccineerd. Ook hebben zij gepaste afstand in acht genomen." De activiteiten die binnenshuis waren gepland waren "al ruim voor de verjaardag afgezegd", voegt hij eraan toe.

'Niet goed om zo te organiseren'

Het aantal genodigde gasten strookt dus niet met het corona-advies van het demissionaire kabinet en de koning heeft daar spijt van: "De koning heeft mij laten weten dat het bij nader inzien niet goed was om dit zo te organiseren. Ik vind dat een verstandige reactie", schrijft de demissionaire premier.

De koninklijke familie raakte vorig jaar in opspraak naar aanleiding van de coronaregels. Vorig jaar oktober vertrok het gezin met het regeringsvliegtuig naar hun vakantievilla in Griekenland, terwijl het kabinet juist adviseerde om zo min mogelijk te reizen. Vanwege de ophef die hierover ontstond, liet Willem-Alexander een paar uur na de landing in Athene via de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat het gezin de vakantie zou afbreken.

Vorige zomer werden koning Willem-Alexander en koningin Máxima ook al in verlegenheid gebracht door een vakantiefoto. Daarop was te zien dat zij te weinig afstand hielden van een restauranthouder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl