Oud-agent die George Floyd doodde bekent schuld in federale zaak
De Amerikaanse oud-politieman Derek Chauvin, die schuldig is bevonden aan de dood van George Floyd, heeft in een federale rechtszaak toegegeven dat hij als agent de burgerrechten van Floyd heeft geschonden. Het gaat niet om een schuldbekentenis voor moord, daarvoor werd hij afgelopen juni tot 22,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
Deze federale rechtszaak loopt parallel aan de eerdere moordzaak en gaat specifiek om het schenden van Floyds burgerrechten en het recht op bescherming door de politie. De 45-jarige Chauvin heeft vandaag voor de federale rechter toegegeven dat hij de burgerrechten van Floyd, een 46-jarige zwarte man, heeft geschonden door hem bloot te stellen aan "onredelijke aanvallen, waaronder onredelijk geweld van een politiebeambte".
Black Lives Matter
Op 25 mei 2020 wilde Chauvin Floyd in Minneapolis aanhouden. Daarbij hield hij Floyd ruim 9 minuten met zijn knie op zijn nek op de grond gedrukt, waardoor die geen adem meer kon krijgen en uiteindelijk overleed. Het naar buiten komen van de video-opname van deze gebeurtenis bracht een golf van protesten in de VS en de rest van de de wereld teweeg tegen politiegeweld en steunbetuigingen aan de Black Lives Matter-beweging.
Dit is het verhaal over Black Lives Matter:
De schuldbekentenis is onderdeel van een overeenkomst die Chauvin met het Amerikaanse openbaar ministerie heeft gesloten. In ruil ervoor zal de aanklager geen levenslange gevangenisstraf meer eisen, maar 25 jaar. Dat is nog altijd 2,5 jaar meer dan de 22,5 jaar die Chauvin eerder dit jaar kreeg opgelegd, maar hij mag beide straffen tegelijkertijd uitzitten.
Verder mag hij dat doen in een federale gevangenis, in plaats van de staatsgevangenis waar hij nu in eenzame opsluiting zit. Een federale gevangenis wordt over het algemeen als veiliger beschouwd.
Ook betekent het dat hij niet in dezelfde gevangenis zit als de mensen die hij als agent ooit arresteerde. In de overeenkomst is verder opgenomen dat Chauvin een schadevergoeding moet betalen en dat hij nooit meer als politieagent mag werken. Hoe hoog de schadevergoeding is, wordt later bepaald.
Gemoedsrust
Chauvin verscheen vandaag in een oranje overall voor de federale rechter. Op de vraag van de aanklager of hij Floyd opzettelijk van zijn burgerrechten had beroofd en of hij zijn knie op Floyds nek had gehouden ook nadat die buiten westen was geraakt, antwoordde Chauvin: "Correct".
Tijdens de eerdere rechtszaak voor een rechtbank van de staat Minnesota hield Chauvin nog vol dat hij onschuldig was. Maar tijdens zijn veroordeling in juni richtte hij zich al tot de familie van Floyd en zei dat hij hoopte dat ontwikkelingen in de toekomst hen gemoedsrust zouden brengen. Daarmee hintte hij al op een mogelijke schuldbekentenis. Vandaag antwoordde hij de rechter op de vraag of hij zich schuldig of onschuldig acht: "Op dit moment schuldig, edelachtbare."
Er volgt nog een zitting waarin de familieleden van zowel Floyd als Chauvin mogen spreken, voor de rechter de strafmaat bepaalt.