In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Ddos-aanval op computersystemen gemeente Den Haag

Het netwerk van de gemeente Den Haag wordt sinds gisteren getroffen door een ddos-aanval. Daardoor is onder meer de gemeentelijke website moeilijker bereikbaar en werken ook de systemen van de balies in het stadhuis en de parkeersystemen niet optimaal, meldt Omroep West.

Bij een ddos-aanval worden computerservers bestookt met grote hoeveelheden dataverkeer, waardoor de servers verstopt raken en geen ruimte meer hebben voor gewoon internetverkeer. Meerdere systemen werken door de aanval niet goed.

Zo moest volgens Omroep West het begin van de gemeenteraadsvergadering vandaag bijna anderhalf uur worden uitgesteld, omdat die online niet te volgen was.

Geen gegevens buitgemaakt

Wethouder Saskia Bruines zegt dat er sprake is van een grote ddos-aanval. In de gemeenteraadsvergadering benadrukte ze dat "met man en macht wordt gewerkt om de aanval af te slaan". Daarbij zijn de eigen specialisten ingezet, maar ook bedrijven van buiten.

De daders zijn er tot nu toe niet in geslaagd om binnen te komen bij de gemeente en dat er zijn geen gegevens buitgemaakt, aldus Bruines. "We weten tot nu toe ook nog niet wie het zijn en wat de beweegredenen zijn." De problemen duren waarschijnlijk nog de hele dag.

Wat is een ddos-aanval eigenlijk? Bekijk het in deze video:

Wat is een DDos-aanval?

Advertentie via Ster.nl