1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Het duurde 87 dagen, maar uitbarsting vulkaan op La Palma is mogelijk voorbij

De uitbarsting van de Cumbre Vieja-vulkaan op het Spaanse eiland La Palma is mogelijk voorbij. Na ongeveer 36 uur van nauwelijks activiteit zou dit het begin van het einde van de uitbarsting kunnen betekenen, zeggen wetenschappers.

Toch wordt een heropleving van vulkanische activiteit ook niet helemaal uitgesloten. "We kunnen er niet 100 procent zeker van zijn, aangezien de vulkaan de afgelopen weken een paar trucjes heeft uitgehaald", zegt Valentin Troll, een geologie-expert aan de Zweedse Universiteit van Uppsala aan persbureau AP.

De activiteit van de vulkaan is de afgelopen maanden vaker afgenomen om vervolgens weer toe te nemen, maar Troll denkt dat het onwaarschijnlijk is dat dit opnieuw gebeurt.

Bekijk hier een video van de uitbarsting op 19 september:

Vulkaanuitbarsting La Palma, lava komt uit verschillende kraters

De Cumbre Vieja was sinds 19 september actief. Sindsdien zijn ongeveer 3000 gebouwen vernietigd en zo'n 3000 hectare land door een metersdikke laag lava bedekt. Meer dan 7000 mensen hebben hun huis moeten verlaten.

Eén dode

Er zijn geen gewonden gevallen op het eiland door de uitbarsting. Vorige maand kwam wel een man om het leven door de gevolgen van de vulkaanuitbarsting, nadat het door as bedekte dak van zijn huis was bezweken.

Zelfs als de activiteit van de vulkaan niet toeneemt, is de uitbarsting met 87 dagen de langste op La Palma. Het vorige record dateerde uit 1585 en duurde 84 dagen, de kortste uitbarsting was in 1971 en duurde 24 dagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl