Studenten protesteren tegen camera's in de universiteit
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Leidse studenten protesteren opnieuw tegen slimme camera's (die inmiddels uit staan)

Studenten van de universiteit Leiden hebben vandaag opnieuw geprotesteerd tegen slimme camera's in ruimtes op de school. De camera's werden vorige week - na protest - al uitgezet, maar studenten vinden dat er meer moet gebeuren.

Volgens de universiteit hielden de camera's bij hoeveel studenten er in bepaalde ruimtes waren. Maar studenten zeggen dat de camera's veel meer kunnen. Ze zouden ook zien of iemand een man of vrouw is en of mensen een mondkapje dragen. Studenten zijn daar niet blij mee.

Uit protest blokkeerden ze daarom vorige week de ingang van een universiteitsgebouw aan de Cleveringaplaats in Leiden. De universiteit besloot vervolgens de camera's voorlopig uit te zetten.

De studenten die vandaag protesteerden, zijn vooral niet blij dat de camera's "tijdelijk" zouden worden uitgezet. "We vragen ons af wat dat betekent", zei Joris Wiebes namens de demonstrerende studenten tegen Omroep West. "We zijn bang dat de camera's weer worden aangezet wanneer de commotie is gaan liggen."

Protest tegen camera's op de universiteit

Het protest vandaag was bij het Wijnhavengebouw in Den Haag, dat onderdeel is van de universiteit in Leiden.

De studenten zijn over meer dingen ontevreden. Zo vinden ze dat er niet goed wordt geluisterd naar input van de universiteitsraad, docenten en studenten. Daarnaast zou het onderwijs verslechteren door flexcontracten en volgens studenten zijn faciliteiten niet in orde. "We hebben nog een heleboel om over in gesprek te gaan", stelt Wiebes.

Communicatie over camera's had beter gemoeten

De universiteit erkent dat de communicatie over de camera's beter had gemoeten. "De camera's hingen er al en de studenten wisten dat niet. Zo moet je dat natuurlijk niet aanpakken", zegt een woordvoerder tegen Omroep West.

Signalen en zorgen over de camera's worden serieus genomen, zegt de universiteit. "Dat is ook de reden dat de camera's uitstaan." De camera's gaan niet ineens weer aan, garandeert de woordvoerder. Er wordt eerst extern onderzoek gedaan en de resultaten worden afgewacht. "Op basis van die feiten nemen we dan een besluit."

De universiteit herkent zich niet in de verdere kritiek van de studenten. "Maar het signaal is duidelijk. Dat moeten we respecteren."

Advertentie via Ster.nl