Studenten protesteren tegen de camera's van de Universiteit Leiden
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Leidse studenten protesteren tegen camera's bij universiteit

Een groep studenten van de Universiteit Leiden heeft vanmiddag de toegang tot een universiteitsgebouw aan de Cleveringaplaats korte tijd geblokkeerd. Ze protesteerden daarmee tegen de camera's die sinds vorig jaar in de universiteit hangen.

De camera's zijn volgens de universiteit bedoeld om de studentenaantallen te meten, maar ze kunnen veel meer. "Zoals je lengte meten, je leeftijd inschatten, geslacht vaststellen en zien of je een mondkapje draagt", zegt initiatiefnemer Joris Wiebes tegen Omroep West. "Als je dat combineert met een slecht beveiligd netwerk, dan zijn opeens je gegevens niet meer zo veilig."

In totaal zijn er vorig jaar 371 camera's opgehangen, meldt universiteitsblad Mare. Ze hangen bij ingangen van universiteitsgebouwen en collegezalen.

De studenten willen dat de camera's worden weggehaald

Naar aanleiding van eerdere kritiek stuurde het college van bestuur van de universiteit al een mail naar alle studenten en werknemers. Daarin werd uitgelegd uit wat volgens het bestuur het belang is van de camera's, namelijk het verzamelen van "waardevolle informatie tijdens de coronapandemie" en "relevante informatie voor roostermakers". Op die manier kan drukte op de campus bijvoorbeeld beter worden gereguleerd.

Met de actie willen de studenten voor elkaar krijgen dat de camera's worden weggehaald. Ook willen ze dat studenten inspraak krijgen bij dit soort beslissingen. Het universiteitsbestuur erkende eerder al dat de communicatie beter had gekund.

Advertentie via Ster.nl