Demissionair minister Dekker
NOS Nieuws

Mogelijk dubbele achternaam voor kinderen: maximaal twee namen, zonder koppelteken

Als het aan minister Dekker ligt, kunnen kinderen in de toekomst de achternaam van allebei de ouders krijgen. De demissionaire minister voor Rechtsbescherming heeft daarvoor een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer. Eerder had de Kamer al voor de mogelijkheid gepleit.

Volgens Dekker kan zo de verbondenheid van het kind met beide ouders tot uitdrukking komen. De dubbele achternaam mag uit maximaal twee namen bestaan en wordt zonder koppelteken geschreven, dus bijvoorbeeld Jansen De Boer.

Ook voor volgende kinderen

Als Tweede en Eerste Kamer met het plan akkoord gaan, kunnen ouders aan hun eerste kind dat na de wetswijziging wordt geboren twee achternamen geven. Die keuze geldt dan ook voor eventuele volgende kinderen in het gezin. En voor geadopteerde kinderen wordt het mogelijk om een combinatie te kiezen van hun achternaam bij geboorte en de namen van de adoptieouders.

Een dubbele achternaam is niet verplicht. Het ministerie van Justitie heeft een peiling laten doen en daaruit komt naar voren dat 32 procent van de ondervraagden voor een keuzemogelijkheid is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl