Gebooortekaartjes in een verloskundigenpraktijk
NOS NieuwsAangepast

Kamer wil dat kind naam van beide ouders kan krijgen

De Tweede Kamer wil dat kinderen bij de geboorte de achternaam van allebei de ouders moeten kunnen krijgen. Nu moeten de ouders nog kiezen voor een van beide namen, maar de Kamer wil dat de regels op dat punt worden gemoderniseerd.

Een meerderheid van de Kamer riep het kabinet op nog dit jaar met een wetsvoorstel te komen om een dubbele achternaam mogelijk te maken. Tegen de zin van het kabinet kreeg een motie daarover van regeringspartij D66 steun van coalitiepartner VVD en de oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, 50Plus en Denk.

Dekker was tegen

Tegen stemden de regeringspartijen CDA en ChristenUnie, en verder PVV, SP, SGP en Forum voor Democratie. Eerder had minister Dekker voor Rechtsbescherming de Kamer laten weten dat er volgens hem niet zulke urgente problemen zijn dat de wet op korte termijn moet worden aangepast. Hij wees ook op de "beperkte ambtelijke capaciteit".

D66 wijst erop dat in veel andere landen de mogelijkheid van een dubbele naam al bestaat. De partij benadrukt dat het niet om een verplichting gaat: ouders houden de vrijheid hun kind de achternaam van een van hen te geven.

Alcoholvrije champagne

Laura Kraak is de initiatiefnemer van de petitie over dit onderwerp. Ze is zwanger en geeft Franse les op een middelbare school. Tussen alle lessen door werd ze op de hoogte gehouden via WhatsApp. "Superleuk dat het erdoorheen is", reageert ze aan de telefoon. "Vanavond hebben we nog open avond op school, maar morgen ga ik zeker alcoholvrije champagne drinken."

Kraak vertelt hier waarom ze met het initiatief kwam:

'Waarom moet je één achternaam kiezen als een kind van twee mensen komt?'

Kraak hoopt dat minister Dekker aan de slag gaat met haar plan. "De VVD is toch een partij die staat voor vrijheid. Ik zou het mooi vinden als hij ervoor kan zorgen dat ik de keuze krijg. Dat hij van niemand iets afpakt, maar iets erbij moet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl