NOS Wielrennen

Mollema (35) wil fietsen tot zijn 40ste: 'Voel me beter dan vijf jaar geleden'

Bauke Mollema denkt voorlopig nog niet aan stoppen. Sterker nog, de klimmer, die in 2022 zijn laatste contractjaar ingaat bij Trek, heeft dinsdag gezegd dat hij het idee heeft dat hij "nog een jaartje of vijf kan fietsen".

Binnenkort hoopt Mollema, die twee weken geleden 35 jaar werd, weer om tafel te gaan met zijn huidige team om het contract te verlengen.

Mollema bereidt zich deze dagen met zijn team in Spanje voor op het nieuwe seizoen, waarin hij opnieuw aan twee grote rondes wil deelnemen. "Ik houd van de combinatie Giro d'Italia en Tour de France. Twee keer won ik een rit in de Tour, nadat ik eerst de Giro had gereden."

Geen klassementsrenner meer

Klassementen ambieert hij niet (meer) in die rondes. "Een ritzege zal het doel worden. Daar zou ik heel veel voldoening uit halen. Meer dan dat ik achtste word in een eindklassement."

Sinds 2016, zijn eerste jaar bij Trek, won Mollema elk jaar wel één of meer eendagswedstrijden. "Daarin ben ik supercompetitief geweest. In koersen als Luik-Bastenaken-Luik, San Sebastian, de Italiaanse wedstrijden en ook op de Olympische Spelen. Daarin voel ik me nog beter dan, zeg, vijf jaar geleden. Daar wil ik me nog meer op focussen."

Bauke Mollema won dit jaar een rit in de Tour de France.

Mollema besluit solo van 42 kilometer met tweede ritzege in de Tour de France

Mollema finishte eind juli in Tokio net naast het podium van de olympische wegrace. "Dat is wel een van de resultaten waar ik het meest trots op ben. Het was het maximale dat ik eruit kon halen. Of ik het niet jammer vind dat ik net geen derde werd? Het maakt niet zo'n verschil. Alleen goud telt, dat was echt een droom geweest."

De winst ging naar Richard Carapaz, die een solo in de finale bekroonde met goud. "Tuurlijk, een medaille is leuk. Maar ik was al blij met hoe de voorbereiding is gegaan. Net na de Tour, het klimaat daar, hittetrainingen, het ging allemaal volgens plan. En als je dan ziet wie er voor me eindigen; Wout van Aert, Tadej Pogacar, die kan ik toch nooit kloppen in een sprint."

Planning 2022

Voor het nieuwe seizoen is hij alweer een maand aan het trainen. Hij wil, net als in 2021, vroeg in vorm zijn. En ook vroeg winnen. "Het gaat volgens planning allemaal. Ik begin met de Grand Prix Marseillaise en rijd vervolgens de Ster van Bessèges, Alpes Maritimes en de Trofeo Laigueglia. Allemaal koersen dicht bij huis", aldus de in Monaco wonende Nederlander.

"Met de corona-ellende is het makkelijk als je niet ver hoeft te reizen."

Bauke Mollema na zijn vierde plaats op de Olympische Spelen

Over ver reizen gesproken; Mollema weet nog niet of hij meedoet aan de WK in Australië eind september. "Ik heb het parcours gezien. Het is nog niet zeker hoe vaak we die klim gaan doen. Dat maakt nog wel een verschil. Daar moeten we op wachten."

Het zou zijn eerste bezoek zijn aan Down Under. "Het ziet er wel uitdagend uit. Ook voor Mathieu van der Poel. Ik ben nog nooit in Australië geweest, het zou een goede aanleiding zijn. Het kan een interessant doel zijn."

Geen Amstel Gold Race

Over de klassiekers, die ook in 2022 weer een doel zijn, verklapt hij geen Amstel Gold Race te rijden. Dat komt niet in de laatste plaats doordat die wedstrijd een week eerder gepland staat dan anders.

"Het is nu tien dagen voor de Waalse Pijl. Om alleen voor de AGR af te reizen, gaat wat ver. En het is ook net iets te vlak voor mij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl