NOS Wielrennen

Mollema soleert naar schitterende zege in veertiende etappe van de Tour de France

Mollema besluit solo van 42 kilometer met tweede ritzege in de Tour de France

Bauke Mollema heeft op prachtige wijze de veertiende etappe van de Tour de France gewonnen. De Nederlander nestelde zich na de onrustige openingsfase in een kopgroep met onder anderen Wout Poels, reed daar op ruim 40 kilometer uit weg en wist zijn achtervolgers in zijn eentje op afstand te houden.

Het is de tweede ritzege van Mollema in de Tour de France. Vier jaar geleden was hij de beste in de vijftiende etappe naar Le-Puy-en-Velay. Mollema is de 35ste Nederlander (en de 400ste renner overall) met meer dan een ritzeges in de Tour.

Na Gerrit Voorting (35 jaar en 160 dagen) is Mollema (34 jaar en 226 dagen) de oudste Nederlandse ritwinnaar.

Laatste kans

Vooraf was duidelijk dat de rit van Carcassonne naar Quillan misschien wel de laatste kans zou zijn voor aanvallers en puncheurs met ambities in deze Tour en dus regende het in de eerste uren aanvallen.

Anthony Turgis (Total), Toms Skujins (Trek), Maxime Chevalier (B&B) en de twee Alpecin-renners Kristian Sbaragli en Jonas Rickaert kregen wat ruimte, maar nooit genoeg om te mogen dromen van de dagzege.

Poels opent de finale

Pas op de Col de Montségur op 70 kilometer van de streep kwam er tekening in de strijd. Wout Poels viel aan op zoek naar punten voor het bergklassement, maar ook Michael Woods was voornemens om Nairo Quintana vandaag al uit de bollentrui te rijden en kroop samen met Mattia Cattaneo in het wiel van de Limburger.

Poels won het sprintje bij de beroemde katharenburcht, pakte vijf bergpunten en besloot door te rijden met Woods en Cattaneo, die even later weer aansloot.

Achter de drie koplopers vormden zich een groep van acht achtervolgers met louter fraaie namen: Mollema (Trek), Guillaume Martin (Cofidis), Esteban Chaves (BikeExchange), Sergio Higuita (EF), Omar Fraile (Astana), Louis Meintjes (Intermarché) en Patrick Konrad (Bora).

Een update uit de koers: Poels en Mollema spelen hoofdrol in eerste uren rit 14

Het Franse kwartet Valentin Madouas (Groupama), Elie Gesbert (Cofidis), Pierre Rolland en Quentin Pacher (B&B) reed het gat van twee minuten ook nog dicht, waardoor in de finale nog 14 man kans maakten op de zege.

Maar eerst voerden Poels en Woods nog een fraaie strijd om de bergpunten. Poels wist Woods op twee van de drie beklimmingen met een machtig sprintje te kloppen, maar kon niet voorkomen dat de Canadees morgen in de bollentrui van start gaat.

Even later schoof diezelfde Woods onderuit, maar hij kon zijn weg vervolgen en sloot even later met een gescheurde broek weer aan bij de kopgroep.

Aanval Mollema

Op 42 kilometer van de streep koos de lepe Mollema een stukje afdaling om in zijn eentje aan te vallen. In een mum van tijd reed hij een halve minuut voorsprong bijeen.

Daar gaat hij! Mollema demarreert uit de kopgroep en gaat op weg naar de zege

Aan de voet van de Col de Saint-Louis (tweede categorie, 4,7 kilometer à 7,3 procent) op 22 kilometer van de streep had Mollema zijn voorsprong zelfs uitgebreid tot 1.20 en ondanks de inspanningen van Konrad, Higuita, Cattaneo en Woods was daar op de top nog 1.10 van over.

In de lange afdaling naar Quillan hoefde Mollema daardoor niet eens alle risico's te nemen om zijn tweede ritzege in de Tour op zijn palmares bij te schrijven.

Martin maakt sprong in klassement: tweede

Op iets meer dan een minuut kwam Konrad als tweede binnen, vlak voor Higuita. Poels kon zijn medekoplopers niet volgen op de laatste klim en eindigde als 13de op 3.32.

De grootste winnaar van de achtervolgers was echter Guillaume Martin, die op 1.28 van Mollema over de streep kwam. De nummer negen van het klassement pakte echter zoveel tijd op het peloton, dat hij als de nieuwe nummer twee de Pyreneeën ingaat.

Dat (uitgedunde) peloton met de belangrijkste klassementsrenners rolde namelijk 6.53 na winnaar Mollema over de streep. Ruim een half uur na Mollema kwam Cees Bol als 149ste en laatste over de streep.

Tim Declercq, de motor van Deceuninck-QuickStep, was toen al binnen. De Vlaming die veel last ondervindt na de valpartij van vrijdag, reed zelfs nog weg van onder anderen Bol, Nacer Bouhanni en Amund Grøndahl Jansen.

"Ik maakte me een beetje zorgen, ook over mezelf", aldus Declercq. "Het was vechten, de hele rit. Ik heb me een keer geforceerd om weg te rijden bij de groep waar ik zat, want dat zag ik niet goedkomen. En daarna heeft mijn ploeg een keer heel goed voor mij gezorgd."

Søren Kragh Andersen (DSM) en Warren Barguil (Arkéa), net als Bol en Declercq slachtoffers van de grote valpartij van vrijdag, stapten vanochtend niet meer op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl