NOS Nieuws

Koopmans: omikron besmettelijker, huidige maatregelen mogelijk onvoldoende

De omikronvariant van het coronavirus is besmettelijker dan de deltavariant en kan in Nederland binnen enkele weken tot twee maanden dominant zijn. Dat zegt Marion Koopmans, viroloog van het Erasmus MC, op basis van haar eigen onderzoek en de resultaten uit Zuid-Afrikaanse, Duitse en Britse studies in een interview met de NOS.

Koopmans denkt dat de huidige coronamaatregelen onvoldoende zijn om de besmettingscijfers te laten blijven dalen, zodra de variant dominant is. "We moeten er nu rekening mee gaan houden dat ze niet voldoende zijn, daar is deze variant gewoon té besmettelijk voor."

De viroloog sluit dan ook niet uit dat strengere maatregelen nodig zijn. "Als omikron de nu nog dominante deltavariant verdringt verwacht je dat de maatregelen zoals we die nu hebben, minder effect hebben. Je zult dan iets moeten doen", zegt ze.

'Nog oppassen met het trekken van conclusies'

Een belangrijke vraag is nog of je nu minder, even of juist ernstiger ziek wordt als je besmet raakt met de omikronvariant. "Ik heb vanochtend nog contact gehad met mijn collega's in Zuid-Afrika, maar ook zij zeggen dat we nog moeten oppassen met het trekken van conclusies. Zij zien de opnames wel omhooggaan, maar ook de leeftijd verschuiven van de mensen die opgenomen worden. Het kan betekenen dat de variant niet milder is, maar we moeten dat nog verder bekijken."

Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt inmiddels wel dat antistoffen tegen de omikronvariant minder goed werken, en dat de booster een deel van die tekorten opheft. Boosteren helpt dus. Koopmans: "De vraag is wel hoeveel bescherming er met die boosters blijft bestaan tegen ernstige ziekte. Dat lijkt er vooralsnog gunstig uit te zien, maar meer gegevens hierover verzamelen we met spoed."

Eerder vandaag maakte demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid bekend dat de boostercampagne in Nederland wederom wordt versneld. Volgens hem is dat nodig om de opmars van de omikronvariant te stuiten. Op welke manier het vaccinatieprogramma versneld wordt, wilde hij nog niet zeggen. "Het RIVM maakt op dit moment een plan van aanpak."

'Nieuwe strategie nodig'

OMT-lid en microbioloog Marc Bonten zei vanavond in Nieuwsuur dat wat er in het buitenland gebeurt er niet om liegt. "Als we kijken naar vergelijkbare landen als België, Denemarken en Groot-Brittannië, dan zie je dat deze variant snel de overhand krijgt. Dus onder gelijke omstandigheden verspreidt het virus zich beter."

Dat zal in Nederland ook gebeuren, verwacht Bonten:

OMT-lid Bonten: 'Niet dralen met aanpak omikron'

Bonten zegt net als Koopmans dat nog niet duidelijk is hoe goed de vaccins beschermen tegen ernstige ziekte. "Als die bescherming hetzelfde is als bij de deltavariant, valt het mee. Als die wezenlijk anders is, dan krijgen we niet alleen meer besmettingen, maar ook veel meer ziekenhuisopnames."

De microbioloog hoopt dat een nieuw kabinet en de Tweede Kamer als het nodig is op korte termijn forse maatregelen nemen. "Er is geen tijd om te dralen. We moeten een nieuwe strategie gaan bedenken om deze golf te voorkomen." Volgens Bonten moet hoe dan ook op korte termijn worden nagedacht over strengere maatregelen, ook als komende week niet duidelijk is hoe ziekmakend omikron is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl