De Jonge bij Het Torentje
NOS Nieuws

De Jonge wil boostercampagne versnellen vanwege omikronvariant

Het zetten van boosterprikken wordt versneld. Volgens demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid is dat nodig om de opmars van de omikronvariant van het coronavirus te stuiten.

Op welke manier het vaccinatieprogramma versneld wordt, wilde de minister nu nog niet zeggen. "Het RIVM maakt op dit moment een plan van aanpak." De Jonge denkt morgen meer te kunnen vertellen over wat het betekent voor het moment waarop mensen een boosterprik kunnen krijgen.

Muur van immuniteit

De nieuwe variant baart het kabinet zorgen. "We weten er niet veel van, maar wat we weten is niet geruststellend", zei De Jonge na een corona-overleg in het Torentje. Zorgwekkend is dat omikron zich sneller verspreidt dan andere varianten.

"De muur van immuniteit die we hebben opgebouwd lijkt onvoldoende bestand tegen omikron. Maar we zien dat de variant zich wel wat aantrekt van de extra prik", zei De Jonge, die zich baseert op onderzoek in Groot-Brittannië.

Kijk hier wat minister De Jonge zegt over het versnellen van de boostercampagne:

De Jonge: boostercampagne versnellen om Omikron

Vandaag werd bekend dat mensen die zijn geboren in 1957, 1958 of 1959 een afspraak kunnen maken voor een boosterprik. Nu is het zo dat mensen een afspraak kunnen maken als ze minstens zes maanden geleden hun laatste coronavaccinatie hebben gekregen. Wie na de laatste vaccinatie nog positief is getest op het coronavirus, moet zes maanden wachten vanaf het moment waarop hij of zij corona heeft gehad, aldus het RIVM.

Persconferentie

Morgen is weer een coronapersconferentie van het kabinet. Daarin gaat het onder meer over het verlengen van de 'avondlockdown', dat gisteren al besloten is na een OMT-advies met die strekking.

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over een mogelijk langere kerstvakantie. Het OMT had die optie op tafel gelegd, om besmettingen op scholen te beperken. Verschillende ministers hebben de afgelopen tijd al gezegd dat ze de scholen graag zo veel mogelijk open willen houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl