Gemeente Almere stapt naar rechter: 'X' in paspoort moet makkelijker worden'
De gemeente Almere stapt samen met een inwoner naar de rechter om te eisen dat non-binaire inwoners makkelijker een 'X' in hun paspoort kunnen krijgen. Nu is daar een gang naar de rechter voor nodig en dat is volgens de gemeente overbodig.
Panda Wezeman uit Almere is non-binair. Dat betekent dat iemand zich man noch vrouw voelt. Wezeman wil ook als non-binair bij de burgerlijke stand van de gemeente ingeschreven staan, met een 'X' bij de geslachtsaanduiding. Maar de landelijke wetgeving maakt dat volgens de gemeente nog niet makkelijk.
Momenteel is het zo dat als iemand een 'X' in het paspoort wil het alleen via de rechter geregeld kan worden. Die kan dan gebruik maken van een specifiek wetsartikel. Deze juridische procedure kost volgens de gemeente voor zowel de inwoner als gemeente veel tijd en moeite, schrijft Omroep Flevoland.
Wezeman heeft de gang naar de rechter gemaakt om de 'X' in het paspoort te krijgen en heeft gelijk gekregen. Toch gaat de gemeente in samenspraak met Wezeman in hoger beroep tegen de uitspraak, in de hoop dat de wetgeving zal veranderen.
'Deugdelijke wetgeving nodig'
"De omweg langs de rechter is vernederend, nutteloos en tijdrovend", zegt wethouder Froukje de Jonge van Almere. "Het is voor iedereen beter als er voor de werkwijze van burgerzaken spoedig deugdelijke wetgeving komt, zodat de gang naar de rechter in de toekomst helemaal niet meer plaats hoeft te vinden."
Ook Wezeman vindt het onnodig dat voor de wijziging een rechtszaak nodig was. "Persoonlijk zou ik het liefst zien dat de geslachtsregistratie helemaal wordt afgeschaft, maar ik kan begrijpen dat veel mensen emotioneel gehecht zijn aan hun M of V."
"Maar er zijn ook steeds meer mensen die zich niet in deze tweedeling kunnen vinden en liever met een X geregistreerd worden. Het is tijd voor een wetswijziging die dit net zo toegankelijk maakt als de binaire geslachtswijzing van M naar V of vice versa."
'Goed om te zien dat gemeente naast inwoner staat'
COC Nederland, de belangenvereniging voor de lhbti-gemeenschap, is blij dat de gemeente deze stap zet. "Voor zover ik weet zijn er geen eerdere gevallen bekend dat een gemeente naar de rechter stapt", zegt een woordvoerder.
"Het schrappen van de verplichte geslachtsaanduiding is onder meer van belang voor sommige intersekse personen, voor personen die zich niet thuis voelen in de categorie 'man' of vrouw' en voor iedereen die vindt dat de overheid niet aangaat 'wat er in je ondergoed zit'", zegt de woordvoerder. "Het is goed om te zien dat de gemeente zo naast zijn inwoners staat."