Frenkie de Jong (rechts) baalt in München Reuters

FC Barcelona is voor het eerst in 21 jaar uitgeschakeld in de groepsfase van de Champions League. De ploeg van trainer Xavi Hernández moest door de zege van concurrent Benfica op Dinamo Kiev (2-0) winnen van Bayern München, maar de Duitsers kenden geen genade met de Catalanen: 3-0.

Twee jaar geleden was het verschil tussen beide clubs al enorm toen Bayern met 8-2 won in de enkele confrontatie in de kwartfinale van de Champions League. De Duitsers hoefden woensdagavond in een lege Allianz Arena niet eens voluit te gaan om Barcelona de genadeklap te geven.

Basisplaats Frenkie

Frenkie de Jong moest afgelopen weekend nog op de bank beginnen van Xavi, maar keerde in de kraker tegen Bayern München terug in de basis. Trainer Julian Nagelsmann begon op volle oorlogssterkte ondanks dat Bayern al zeker was van de groepswinst.

Thomas Müller zette de lijdensweg van FC Barcelona na ruim een halfuur in gang: hij kopte een uitstekende voorzet van Robert Lewandowski binnen. Ronald Araújo dacht de bal nog van de lijn te halen, maar de doellijntechnologie deed zijn werk.

Nog voor rust vergrootte Leroy Sané de misère voor FC Barcelona. Zijn afstandsschot was houdbaar, maar omdat Marc-André ter Stegen zijn hand er niet goed achter kreeg zag Sané de bal in het doel eindigen. Jamal Musiala bepaalde de eindstand even later op 3-0.

Twee schoten op doel

FC Barcelona, waar naast Frenkie de Jong ook Memphis Depay in de basis stond, stelde daar helemaal niets tegenover. De statistieken spraken in die zin voor zich; in negentig minuten wist Barcelona maar twee keer op het doel van Manuel Neuer te schieten.

Omdat concurrent Benfica in eigen huis geen fout maakte en won van Dinamo Kiev gaan de Portugezen samen met Bayern München naar de achtste finale. Voor FC Barcelona rest de Europa League.

Eindstand groep E Champions League NOS

"Onze tegenstander was beter, superieur. Het heeft geen zin dat te ontkennen", zei Xaxi na afloop. "Ik heb de spelers verteld dat dit de dag is van een nieuw begin", vervolgde de opvolger van Ronald Koeman.

"We willen weer een heel sterk team gaan opbouwen. Straks willen we weer spelen op een niveau waar we thuis horen en dat is niet de Europa League, waar we nu in moeten spelen. We willen meer."

Statistieken

STER reclame