NOS Voetbal

Barça vecht voor laatste kans: eindigt Champions League na 21 jaar in herfst?

Xavi gelooft in stunt in München: 'Wij zijn Barcelona, we willen alles winnen'

Slechts tien minuten had Phillip Cocu nodig om tot scoren te komen, die woensdagavond 8 november 2000 in Camp Nou. De middenvelder gleed een doorgekopte corner binnen bij de tweede paal en zette Barcelona daarmee op het spoor van een 5-0 zege op het Turkse Besiktas.

De eerste speler die Cocu om de hals vloog, was een kleine jongeman met korte zwarte stekeltjes. Zijn naam: Xavi Hernández.

Ondanks de ruime zege was het een avond die Cocu en Xavi het liefst zo snel mogelijk vergeten. Omdat concurrenten Leeds United en AC Milan die avond namelijk gelijkspeelden, was de 5-0 zege slechts voor de statistieken. Het was de laatste keer dat Barcelona niet overwinterde in de Champions League.

Stunt tegen Bayern

Vanavond heeft Barcelona een stunt nodig tegen het soevereine Bayern om een vernedering als die van 21 jaar geleden te voorkomen. Dit keer staat Xavi niet op het veld, maar langs de lijn als trainer. "Of we een wonder nodig hebben? Zo zie ik het niet. Barcelona kan van iedereen winnen.'

"We kunnen geschiedenis schrijven", bekeek Xavi het van de positieve kant. "Het zou de eerste zege van Barcelona in München zijn. Maar we spelen tegen een van de sterkste rivalen die je op dit moment kunt treffen. Bayern is een van de beste teams ter wereld."

"Wie zijn best doet en tot het einde hard is blijven werken, is nooit een mislukking", aldus Xavi. "Als het morgen gebeurt, zullen we daarover praten. Nu denk ik echter nog helemaal niet aan een vervolg in de Europa League. We hebben onze kansen op de volgende ronde in eigen hand en gaan er alles aan doen om te winnen."

'Met het mes tussen de tanden'

Verdediger Gerard Piqué speelde in zijn lange loopbaan nog nooit op een niveau onder de Champions League. Dat wil hij ook nu koste wat kost voorkomen. "We moeten met het mes tussen de tanden het veld op", zei Piqué. "En we moeten het voetbal spelen waar we al jaren om bekend staan."

"De liefde voor je club blijkt in slechte tijden, als de club en het elftal het zwaar hebben", besloot de routinier. "We kunnen het tij keren."

Piqué gelooft in kansen tegen Bayern: 'Met mes tussen de tanden het veld op'

Mooie woorden, inspirerende gedachten. Maar de realiteit is dat Barcelona momenteel mijlenver verwijderd is van de kampioen van Duitsland. Denk alleen maar aan de historische afstraffing van twee seizoenen geleden in de kwartfinales van de Champions League.

Vanwege de coronapandemie werd vanaf de kwartfinales in Lissabon gespeeld. Bayern won de enkele confrontatie met 8-2 en kroonde zich even later ook tot eindwinnaar.

Die afstraffing was de directe aanleiding om Ronald Koeman los te weken bij de KNVB. Met Koeman aan het roer verloor Barcelona eerder dit seizoen thuis kansloos met 3-0 van de Duitsers.

Toch rekent Bayern-coach Julian Nagelsmann zich nog niet rijk. "Barcelona heeft nog steeds spelers van wereldklasse in huis", zei de oefenmeester beleefd. "Ze staan onder druk en zullen alles geven".

Reddingsboei

Zelfs als het mis mocht gaan in München, ligt er nog een reddingsboei voor Barcelona. Als Benfica in eigen huis namelijk niet weet te winnen van Dinamo Kiev, dan is de tweede plaats alsnog voor de Catalanen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl