NOS NieuwsAangepast

S10 namens Nederland in 2022 naar Eurovisie Songfestival: 'ik ontplof bijna van geluk'

Zangeres S10 vertegenwoordigt Nederland volgend jaar op het Eurovisie Songfestival in Italië. Dat heeft AVROTROS namens de selectiecommissie bekendgemaakt. De 66ste editie van Songfestival vindt plaats in mei 2022 in de Italiaanse stad Turijn.

"Ik ontplof bijna van geluk bij het idee dat ik dit jaar mee mag doen aan het Eurovisie Songfestival," zegt S10 in een persbericht. "Voor zo'n enorm publiek zoiets eervols mogen doen namens Nederland, dat vind ik echt geweldig."

S10 liet vorig jaar al weten dat ze graag wilde meedoen aan het muziekfestival. Op de dag van de finale van de laatste editie deelde ze een bericht op Twitter: "Hoe gaan we ervoor zorgen dat ik volgend jaar mee mag doen?"

Die droom wordt nu dus werkelijkheid voor de zangeres. Welk nummer S10 tijdens het Songfestival zal zingen, is nog niet bekend. Wel laat AVROTROS weten dat het voor het eerst sinds 11 jaar om een Nederlandstalig nummer gaat.

Dit past bij het repertoire van S10, die Nederlandstalige nummers schrijft, met ruimte voor straattaal en Engelse termen. Daarmee haakt ze in op de spreektaal van haar generatie.

Rauwe, gevoelige nummers

De 21-jarige S10 uit Hoorn, die in het dagelijks leven Stien den Hollander heet, maakt muziek die beweegt in het spectrum van hiphop, rap en alternatieve pop. Ze staat bekend om haar rauwe, gevoelige nummers waarin ze een boekje opendoet over haar mentale gezondheidsproblemen, zoals depressiviteit en de psychoses die zij doormaakte.

Met haar muziek wil ze deze thema's bespreekbaar maken. In de 3voor12-documentaire Storm om mij heen vertelt ze dan ook openhartig over haar mentale gezondheid en haar tijd in een psychiatrische instelling.

"Ik geloof dat S10 heel levensecht schrijft en musiceert. Wat er met haar aan de hand is, hoor je terug in de muziek," zegt Vincent Patty, oprichter van Noahs Ark, het platenlabel waar S10 in 2017 een contract tekende. "S10 laat zich daarin inspireren door de hiphopcultuur, waarbinnen het heel normaal is om het diepste van je gevoel en gedachten bloot te geven."

Beluister hieronder het nummer Adem Je In, dat S10 dit jaar uitbracht:

S10 begon al op jonge leeftijd met het schrijven van muziek. Op 16-jarige leeftijd bracht ze haar eerste nummers Gucci Veter en Chimi uit. Dat laatste nummer kwam uiteindelijk op de debuut-ep Antipsychotica terecht, een plaat die "ontstond vanuit een hele duistere periode", zegt de zangeres in een interview met onlineplatform Vice.

Grappig en eerlijk

De nummers raakten bij velen de juiste snaar. Ze werd opgemerkt door Simon Dopper, creatief medewerker van Noahs Ark. "Simon zit altijd in de diepste krochten van het internet te speuren naar talent," zegt Patty. "Hij was het die destijds op het idee kwam om S10 uit te nodigen voor een gesprek, nadat ze haar eerste nummers had uitgebracht."

Dat gesprek kwam er. "Meteen al bij die eerste ontmoeting was ik erg onder de indruk van haar innemende persoonlijkheid," vervolgt Patty. "Ze is grappig, ze is eerlijk. Ze heeft een uitgesproken visie op zichzelf en de muziek die zij maakt."

Na Antipsychotica verscheen een jaar later de ep Lithium en in 2019 bracht S10 haar eerste debuutalbum uit. Daarmee won ze een Edison, de belangrijkste Nederlandse popmuziekprijs.

Voor haar laatste album, Vlinders (2020), werkte S10 samen met andere grote Nederlandse namen, zoals Ronnie Flex, Yung Nnelg en Wende. Het album ontving lovende recensies.

Net als in haar eerste ep's is S10 ook in haar nieuwste nummers goudeerlijk over haar gevoel. Patty: "Het gaat eigenlijk al een hele lange tijd goed met haar. En dat is terug te horen in de muziek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl