Zonder Brands aan boord wint Everton voor het eerst sinds september

In de donkere dagen voor Kerst is Everton eindelijk weer eens gaan fonkelen. Na de nederlaag in Merseyside-derby tegen stadgenoot Liverpool (1-4) van vorige week en het vertrek van technisch directeur Marcel Brands zondag, won de ploeg van trainer Rafael Benitez in eigen huis met 2-1 van Arsenal. De VAR leek de hoofdrol op te eisen, maar zat een overwinning niet in de weg.

Beide ploegen maakten er in de eerste helft geen spektakelstuk van, al was het zeker niet gezapig. Arsenal was iets beter, maar desondanks leek Everton op voorsprong te komen. Vlak voor rust knikte Richarlison een vrije trap van Andros Townsend binnen. De Braziliaan stond nipt buitenspel en dus ging het feest niet door.

De klap werd voor Everton nog groter toen Martin Odegaard enkele seconden voor het rustsignaal een hoge voorzet in een keer beheerst achter Everton-doelman Jordan Pickford wist te plaatsen. Een doelpunt dat wel telde.

In de tweede helft bleef het intens en werd het een leuker kijkspel, zonder dat het spel oogstrelend was. Everton leek tien minuten na de pauze langszij te komen. Richarlison wist de bal opnieuw achter Arsenal-doelman Aaron Ramsdale te krijgen, maar vlak voordat hij de bal kreeg, stond hij een teenlengte buitenspel. Als zijn schoenen een maatje kleiner waren geweest, had het doelpunt geteld.

Uiteindelijk bleek drie keer scheepsrecht voor de Braziliaan. Ruim tien minuten voor tijd schoot Demarai Gray keihard op de lat en in de rebound kopte Richarlison raak. Deze goal kwam wel op het wedstrijdformulier.

In de hectische fase golfde het spel op en neer, totdat Gray in de blessuretijd opnieuw op goal schoot. Dit keer vloog de bal in een keer op prachtige wijze binnen.

Door de overwinning stijgt Everton naar de twaalfde plek, Arsenal blijft zevende.