NOS Voetbal

Kleine kopspecialist Linssen weer de grote man bij winnend Feyenoord

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - Fortuna Sittard

Feyenoord blijft keurig in het spoor van Ajax (een punt achterstand) in de top van de eredivisie. Tegen Fortuna Sittard boekte de ploeg van trainer Arne Slot alweer de elfde zege dit seizoen: 5-0.

Vier van de vijf treffers werden gemaakt met het hoofd. En dan staat de kleine kopspecialist Bryan Linssen altijd zijn mannetje.

"Ik heb weleens mindere zondagmiddagen gehad", stelde de spits na afloop nuchter. Wat heet, met twee goals en twee assists, mag Linssen zich topscorer van de eredivisie noemen.

Toch lukte niet alles. Bij de 4-0 dacht Linssen eigenlijk zijn hattrick te voltooien, maar gaf onbedoeld een assist op Luis Sinisterra. "Eigenlijk moet je dan zeggen dat het de bedoeling was", lachte Linssen. "Maar als ik heel eerlijk ben, kreeg ik hem gewoon helemaal verkeerd op mijn hoofd."

Topscorer Linssen eerlijk: 'Die tweede assist kreeg ik verkeerd op mijn hoofd'

Op voorhand was de afwezigheid van de geblesseerde steunpilaar Gernot Trauner nog een tegenvaller voor Slot, die ook nog geen beroep deed op de van een coronabesmetting herstelde doelman Justin Bijlow.

Tegen het zwakke Fortuna, dat pas twee keer won deze competitie, werd de verzwakte defensie echter geen moment op de proef gesteld.

Na vier nederlagen luiden de alarmbellen in Sittard steeds nadrukkelijker, maar daarvan leken de spelers van trainer Sjors Ultee niet doordrongen. Een groot deel van de wedstrijd keken ze lijdzaam toe hoe de Feyenoorders elkaar de bal toeschoven.

Til opent de score

En als Fortuna de bal eenmaal had, werd het pas echt gevaarlijk. Zoals in de zevende minuut, toen Feyenoord druk zette op de onzeker ogende Limburgse defensie, de bal veroverde en Guus Til na een combinatie met Bryan Linssen opeens vrij voor de doelman stond.

Til rondde af met een knap wippertje. Het was zijn negende treffer al dit seizoen, waarmee hij naast Ajacied Sébastien Haller aan kop kwam van de topscorerslijst.

Pro Shots
Guus Til heeft de 1-0 gemaakt tegen Fortuna Sittard, zijn negende treffer al dit seizoen.

En dus kon Bryan Linssen (acht doelpunten) niet achterblijven. Zijn moment kwam even later, met een bijzondere rol voor Orku Kökçü. De fase begon voor Kökçü met een pijnlijke lies na een botsing met de knie van van Mats Seuntjens.

De Turks international nam vervolgens nog wel een hoekschop, die bij de tweede paal op knappe wijze werd ingekopt door Linssen (2-0), maar moest zich na het feestgedruis toch laten vervangen door Alireza Jahanbakhsh.

Kleine opleving Fortuna

Deed Fortuna dan helemaal niets? Vlak voor rust moest Marciano voor het eerst in actie komen op een schuiver van Tesfaldet Tekie. Hij redde bekwaam, maar duwde de bal wel bijna in de voeten van een tegenstander.

En dat was nog niet alles, want ook Ben Rienstra nam het doel onder vuur. Dit keer werd Marciano vlak voor de lijn gered door Marcus Pedersen.

ANP
Onbedoeld leverde Bryan Linssen een assist op Luis Sinisterra, tot grote hilariteit van beiden.

Van een ommekeer was geen sprake, want ook na rust was Feyenoord heer en meester en liep het snel uit naar 3-0. Opnieuw was de kleine Linssen onklopbaar in de lucht en kwam zo alleen aan de leiding van de topscorerslijst met tien treffers.

Eigenlijk hadden dat er zelfs elf kunnen zijn als Linssen een voorzet van Til niet helemaal verkeerd inschatte. In plaats van een hattrick met het hoofd leverde Linssen nu de perfecte voorzet af op Luis Sinisterra, die voor 4-0 zorgde.

De hattrick zou er ook niet komen, want na ruim een uur werd Linssen naar de kant gehaald voor Cyriel Dessers. De supersub kwam dit keer niet tot scoren.

Alireza Jahanbakhsh, naarstig op zoek naar vorm, deed dat in de slotfase wel. De Iraniër kopte volledig ongedekt raak uit opnieuw een corner: 5-0.

Rust in Rotterdam, druk in Sittard

Feyenoord-trainer Slot was tevreden ("zou vreemd zijn als je dat niet bent na 5-0") en gaf alvast een inkijk in zijn plannen voor de komende week. Tegen Maccabi Haifa zal hij spelers rust geven en reserves een kans op speeltijd.

  • Fortuna-coach Ultee realistisch: 'Als de club anders wil, dan hoor ik het wel'
  • Feyenoord-trainer Slot tevreden: 'Zou gek zijn als je dat niet bent na 5-0'

Of Fortuna-trainer Ultee wilde niet te ver vooruit kijken, logisch na de zesde nederlaag op rij. Eigenaar Isitan Gün zat op de tribune in De Kuip en zag een makke ploeg naar de slachtbank geleid worden. "Als de club iets anders wil, dan hoor ik het wel", reageerde Ultee nuchter.

Over twee weken staat De Klassieker Feyenoord-Ajax op het programma. Fortuna Sittard mag zich na de zesde nederlaag op rij opmaken voor een cruciaal duel in de degradatiestrijd tegen PEC Zwolle.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl