Wat wens je een coach toe die aan een slechte reeks bezig is en deze week uitwedstrijden tegen AZ en Feyenoord voor de boeg heeft? Veel succes? Sterkte? Fortuna Sittard-trainer Sjors Ultee wil er niets van weten. "Veel plezier!", is het wat hem betreft.

Na afloop van de 4-1 thuisnederlaag tegen FC Groningen stond hij er afgelopen zaterdag nog verloren bij. Maar in aanloop naar het uitduel met AZ van vanavond lijkt er geen spoortje stress of paniek te bespeuren bij de geplaagde trainer.

Een knipoog hier, een knipoog daar. Maar dat de situatie zorgelijk is, dat kan hij niet ontkennen.

Fortuna-coach in het nauw: 'Niet winnen, dat gaat aan je vreten'

"Ik voel ook wel dat de druk toeneemt", erkent Ultee. Na vier nederlagen op rij staat Fortuna op de voorlaatste plaats. "Maar die druk komt vooral van mij zelf, want de slechte resultaten vreten nog het meeste aan mezelf."

Dat er in kranten, tv-programma's en op sociale media aan zijn stoelpoten wordt gezaagd, brengt hem naar eigen zeggen niet van slag. Schouderophalend: "Als je wint, komt er een 'Sjors Ultee-meter'. Als je verliest, word je vier keer per dag gebeld of er al ontslaggesprekken gevoerd zijn. Tja..."

Toch is het contrast opvallend tussen het Fortuna Sittard van nu en de ploeg die zich vorig seizoen vanaf de aanstelling van Ultee, vandaag precies een jaar geleden, ogenschijnlijk makkelijk uit de degradatiezorgen speelde.

Alleen Mats Seuntjens onttrekt zich met zeven competitiegoals aan de malaise. De aanvaller constateert dat veel van zijn ploeggenoten worstelen om de neerwaartse lijn te doorbreken.

"Ik zie heel veel jongens in hun schulp kruipen. Ik mis bij hun het vertrouwen. Ook als wij op voorsprong komen. Vorig jaar gaven we dat dan niet meer uit handen, nu al drie keer in de laatste vier wedstrijden."

Mats Seuntjens ANP

Wat Seuntjens betreft mogen de spelers van Fortuna elkaar daarover best wat harder aanspreken. "Misschien is de harde aanpak wel een keer handig. We vertellen elkaar heus wel de waarheid, maar ik heb het gevoel dat spelers er nog mee weg komen."

"Kijk naar onze tegendoelpunten: daar komen veel individuele fouten bij kijken. Daar kunnen we wel wat harder in zijn naar elkaar."

Veel geblesseerden

Ultee wijst vooral naar de personele problemen als verklaring voor de slechte prestaties. "Als je kijkt naar de spelers die vorig jaar het verschil maakten, dan zijn dat de namen die er nu niet meer zijn of een tijdje geblesseerd waren: Sebastian Polter, Lisandro Semedo, Zian Flemming, Roel Janssen, Ben Rienstra en Mickaël Tirpan."

"Iedereen snapt dat het bij een kleine club met een kleine begroting moeilijk is om de afwezigheid van zes basisspelers op te vangen. Dus dat is de simpelste verklaring, maar ook weer niet de enige, voor het grote verschil met vorig seizoen."

Zian Flemming na een gemist kans tegen FC Groningen Pro Shots

Nu op Semedo na de ziekenboeg weer leeg is, ziet Ultee het spel alweer beter worden. De 34-jarige trainer is mede daarom nog vol vertrouwen dat het hem ook dit jaar gaat lukken om Fortuna vanaf de zeventiende plaats in veilige haven te loodsen.

"Vorig jaar waren er mensen die zeiden dat ik gek was om mijn eerste klus als hoofdtrainer aan te gaan bij een club die 'zeker zou degraderen'. Nou, als ik iets leuk vind dan is het wel om het ongelijk van anderen te bewijzen. Nu wordt de motivatie dus alleen maar groter om te bewijzen dat we hier ook uit gaan komen."

Loodzwaar programma

En dat loodzware programma tot aan de winterstop (na AZ en Feyenoord volgen concurrent PEC Zwolle en FC Utrecht en Ajax)? Ach, dat ziet Ultee dus iets anders. "We zullen tegen zulke tegenstanders niet het gevoel hebben dat het moet gebeuren. Misschien kunnen we dan wel verrassen."

STER reclame