AFP / bewerking NOS

Goedemorgen! In de Formule 1 zijn vandaag alle ogen gericht op de Grote Prijs van Saudi-Arabië, waar Max Verstappen wereldkampioen zou kunnen worden. Verder bezoekt paus Franciscus het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos.

Het wordt overwegend bewolkt. In het noorden ligt een neerslagzone waar ook nog wat natte sneeuw kan vallen. Deze zone zakt langzaam wat zuidwaarts. In het westen breekt soms de zon even door. De temperatuur ligt tussen 3 en 6 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Max Verstappen rijdt de eerste Grote Prijs van Saudi-Arabië. De start op het circuit van Djedda is om 18.30 uur. Als alles meezit voor de Nederlander kan hij vandaag wereldkampioen worden, maar gisteren reed hij tegen een muur en verspeelde hij zijn polepositie. Daardoor kan Verstappen vanavond niet vooraan starten.
  • Paus Franciscus bezoekt vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. Hij is op een vijfdaags bezoek aan Cyprus en Griekenland.
  • Het is pakjesavond, de tweede tijdens de coronapandemie. Dit keer is de regel om maximaal vier mensen van 13 jaar of ouder thuis te ontvangen.
  • De Duitse liberale partij FDP stemt tijdens een partijcongres over het regeerakkoord dat is gesloten met de sociaaldemocratische SPD en de Groenen. De drie partijen moeten elk afzonderlijk instemmen met de afspraken.

Wat heb je gemist?

Het dodental van de uitbarsting van de vulkaan Semeru op het Indonesische eiland Java is opgelopen naar dertien, melden Indonesische media. Ook raakten tientallen mensen gewond. De meesten van hen hebben brandwonden opgelopen. De evacuatie van mensen uit het getroffen gebied is voorlopig stilgelegd vanwege hete wolken met vulkanisch materiaal.

Wel zijn reddingsdiensten erin geslaagd tien mensen te bevrijden die vastzaten na de uitbarsting van de Semeru, meldt een woordvoerder van de reddingsdienst aan persbureau Reuters. Ze werkten in een zandmijn in de buurt van de vulkaan.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Op Antarctica gebeurde het in 2003 voor het laatst, en in Nederland in 1715: een totale zonsverduistering. De zon was gisteren op de zuidpool een kleine twee minuten volledig verduisterd door de maan. Slechts een paar toeristen en wetenschappers konden het fenomeen aanschouwen.

Dit is wat ze zagen:

Totale zonsverduistering op Antarctica

Fijne zondag en sinterklaasavond!

STER reclame