Na de uitbarsting werden honderden mensen geëvacueerd
NOS NieuwsAangepast

Dodental uitbarsting vulkaan Semeru loopt op naar veertien

Het dodental van de uitbarsting van de vulkaan Semeru op het Indonesische eiland Java is opgelopen naar veertien, melden Indonesische media. Ook raakten tientallen mensen gewond. De meesten van hen hebben brandwonden opgelopen. De evacuatie van mensen uit het getroffen gebied is voorlopig stilgelegd vanwege hete wolken met vulkanisch materiaal.

Voor de komende drie dagen wordt regen verwacht, zegt de Indonesische weerdienst. De verwachting is dat het slechte weer de evacuatie moeilijker maakt. In totaal zijn al ongeveer 1300 mensen uit het getroffen gebied gehaald.

Op deze beelden is de verwoesting na de uitbarsting van de vulkaan op het Indonesische eiland te zien:

De verwoesting van vulkaan Semeru op Java

Wel zijn reddingsdiensten erin geslaagd tien mensen te bevrijden die vastzaten na de uitbarsting van de Semeru, meldt een woordvoerder van de reddingsdienst aan persbureau Reuters. Ze werkten in een zandmijn in de buurt van de vulkaan.

Ook het Rode Kruis heeft reddingsteams naar het rampgebied gestuurd:

Veel mensen in de omgeving zijn op de vlucht geslagen en honderden mensen zijn uit voorzorg naar schuilplaatsen gebracht. De bevolking is opgeroepen om zeker 5 kilometer uit de buurt van de krater te blijven. Door een combinatie van de as uit de vulkaan en de vele regen van de afgelopen dagen is een dikke laag modder ontstaan. Daardoor zijn volgens de autoriteiten twee bruggen en meerdere huizen verwoest.

De bijna 3700 meter hoge vulkaan is het afgelopen jaar meerdere keren uitgebarsten. Indonesië ligt in de zogeheten 'Ring of Fire', een gebied waar veel vulkaanuitbarstingen en aardbevingen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl