Een van de evacuatievluchten die de afgelopen dagen in Qatar aankwamen
NOS NieuwsAangepast

Franse evacuatievlucht uit Afghanistan, 60 Nederlanders aan boord

Frankrijk en Qatar hebben gezamenlijk een evacuatievlucht uitgevoerd vanuit Afghanistan. Dat meldt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Fransen zeggen ruim 300 mensen geëvacueerd te hebben. Onder hen zijn 258 Afghanen, ongeveer 60 Nederlanders en 11 Fransen en hun familieleden en bekenden van de evacuees. Het vliegtuig vloog van de Afghaanse hoofdstad Kabul naar Doha in Qatar.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat er donderdag zo'n 60 Nederlanders met een vlucht uit Afghanistan naar Qatar zijn gevlogen. Binnenkort reizen ze door naar Nederland.

De evacuees in het door Frankrijk gecharterde toestel zijn mensen die gevaar liepen in Afghanistan vanwege hun werkzaamheden. Het gaat onder meer om voormalig civiele medewerkers van de Franse strijdkrachten en om journalisten. Zij worden volgende week naar Frankrijk gevlogen.

Er zijn de afgelopen weken meer dan 300 Afghanen namens Nederland geëvacueerd via de zogeheten Doha-route, van de ongeveer 2000 op de evacuatielijst. Volgens Marjan Kamstra, de Nederlandse ambassadeur in Qatar, wordt de evacuatie vaak bemoeilijkt doordat mensen die ervoor in aanmerking komen, of hun familieleden, geen reisdocument hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl