Afghaanse vrouwen protesteren voor meer rechten
NOS Nieuws

Taliban: einde aan gedwongen huwelijken

De Taliban hebben een decreet uitgevaardigd dat, als het wordt uitgevoerd, een einde maakt aan gedwongen huwelijken in Afghanistan. In het decreet staat dat mannen en vrouwen gelijk zijn en dat niemand een vrouw kan dwingen te trouwen.

Het decreet is opgesteld door Taliban-leider Akhunzada. Het wordt gezien als een strategische toezegging aan de internationale gemeenschap, die de hulp aan Afghanistan heeft opgeschort na de machtsovername door de Taliban.

Weduwe mag hertrouwen

In het decreet staat verder dat vrouwen voortaan na de dood van hun echtgenoot mogen hertrouwen en zelf hun nieuwe partner mogen kiezen. Ze hoeven dus niet de traditie van veel stammen te volgen dat een weduwe hertrouwt met een familielid van haar overleden man, vaak een broer.

Ministers van de Taliban-regering zijn volgens het decreet opgedragen de bevolking attent te maken op vrouwenrechten. Ook zeggen de Taliban dat ze de rechtbanken hebben opgedragen vrouwen eerlijk te behandelen.

Vrouwenrechten verslechterd

Onder het vorige bewind van de Taliban, tussen 1996 en 2001, hadden vrouwen nauwelijks rechten. Ze waren praktisch verbannen uit het openbare leven en konden niet naar school. De afgelopen twintig jaar, tijdens de aanwezigheid van internationale troepen in Afghanistan, verbeterden de vrouwenrechten.

Maar na de nieuwe machtsovername door de Taliban, afgelopen zomer, veranderde dit weer. Zo waren er mediaberichten over zeer jonge meisjes die worden uitgehuwelijkt. Ook mogen de meeste meisjes vanaf de puberteit niet meer naar school en mogen veel vrouwen niet meer naar hun werk.

De toezegging van de Taliban is positief ontvangen door het Afghan Women's Skills Development Center, een Afghaanse organisatie die zich inzet voor vrouwenrechten. Een woordvoerder noemt het een belangrijke stap. Wel benadrukt ze dat er meer maatregelen nodig zijn, onder meer op het gebied van werk en opleiding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl