Niek van der Velden tijdens een training in voorbereiding op de Winterspelen van 2018. ANP
Beijing 2022

Snowboarder Niek van der Velden heeft bij de wereldbeker in het Amerikaanse Steamboat een sterke rentree gemaakt.

Van der Velden scheurde in september de binnenband van zijn knie deels af, maar na een periode van revalideren kon hij toch aan de start staan in de belangrijke wereldbeker.

Op het onderdeel Big Air plaatste de 21-jarige Nederlander zich met een prima score (86,75) als vijfde voor de finale. Daarmee hield hij een aantal toppers achter zich, waaronder olympisch kampioen Sébastien Toutant.

Pechvogel

Tot nu toe zat het Van der Velden nog niet mee. Bij de Olympische Spelen van 2018 in Zuid-Korea brak hij een dag voor de wedstrijd zijn arm, waardoor hij zijn olympische droom moest uitstellen.

In aanloop naar de Winterspelen van Peking ging het weer mis; in maart raakte hij geblesseerd aan zijn onderbeen. Daardoor kon hij in niet meedoen aan de wereldbeker en is hij aangewezen op de laatste wedstrijden om zich te plaatsen voor Peking.

In september leek ook dat plan bijna in het water te vallen, doordat hij zijn knie verdraaide bij een training.

Na zijn laatste blessure zochten we Van der Velden op. Bekijk de video hieronder.

Pechvogel Van der Velden vlak voor Spelen wéér geveld door blessure: 'Gaan we weer' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ondanks zijn gekwetste was Van der Velden in september al vastberaden. "Het wordt een stuk lastiger, maar ik wil laten zien dat ik de Spelen kan halen", zei hij toen.

Met zijn finaleplaats in Steamboat heeft Van der Velden in ieder geval voldaan aan een deel van de kwalificatie-eis van NOC*NSF. Om helemaal zeker te zijn van een olympisch ticket moet hij in januari in de toptwintig van de internationale ranglijst staan. Lukt dat niet, dan kan deze toptienplaats in een wereldbekerwedstrijd belangrijk zijn.

STER reclame