Sebastian Kurz AFP

De voormalige Oostenrijkse bondskanselier Kurz trekt zich volledig terug uit de politiek, maakte hij bekend op een persconferentie. Ook de huidige bondskanselier, partijgenoot en vertrouweling Schallenberg, vertrekt om plaats te maken voor een nieuwe leider, die zowel de functie van partijvoorzitter als het hoogste ambt zal bekleden.

"De laatste tijd is mijn enthousiasme voor de politiek afgenomen", zei Kurz. "Ik kreeg met verdachtmakingen, beschuldigingen en onderzoeken te maken. Dat knaagt aan je", zei hij. Ook de geboorte van een zoon, afgelopen zaterdag, speelt een rol bij zijn besluit.

De oud-bondskanselier vertelde dat hij zich steeds moest verdedigen vanwege een corruptieschandaal:

Oud-bondskanselier Kurz vertrekt uit Oostenrijkse politiek

Kurz (35) moest in oktober aftreden als bondskanselier, nadat hij onder vuur was komen te liggen in een corruptieschandaal. Hij zou in 2016 overheidsgeld hebben gebruikt om opiniepeilingen in zijn voordeel te manipuleren, waardoor hij zijn eigen partijleider opzij kon schuiven en zichzelf als opvolger wist op te werpen.

Hij bleef wel leider van de regeringspartij ÖVP en lid van het parlement. Vorige maand stemde het parlement voor opheffing van de immuniteit voor strafvervolging die hij als lid van het parlement genoot.

Alexander Schallenberg, eerder minister van Buitenlandse Zaken, werd als vervanger van Kurz aangewezen. Hij zegt dat het beter is dat de opvolger van Kurz als partijleider ook de nieuwe bondskanselier zal worden. Volgens Oostenrijkse media heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Karl Nehammer, de beste papieren.

Eer

Kurz (35) was de jongste Europese regeringsleider ooit. Hij noemt het een eer dat hij tien jaar de republiek Oostenrijk mocht dienen. Hij wil de komende tijd met zijn familie doorbrengen. Volgend jaar neemt hij een besluit over zijn toekomst.

Kurz blijft erbij dat hij onschuldig is. "Ik verheug me op de dag dat ik zeggen kan dat alle beschuldigingen onhoudbaar zijn gebleken."

STER reclame