Sebastian Kurz
NOS NieuwsAangepast

Oostenrijkse kanselier Kurz treedt af om corruptieschandaal

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz treedt af. Hij ligt onder vuur vanwege een corruptieschandaal.

De Groenen, de coalitiepartner van Kurz' eigen ÖVP, hadden de ÖVP gevraagd iemand anders als bondskanselier naar voren te schuiven. Dat gebeurt nu: Kurz maakt plaats voor minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg. Dinsdag zou in het parlement een motie van wantrouwen tegen Kurz in stemming worden gebracht.

Kurz maakte zijn aftreden bekend op een persconferentie. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar zei dat hij in het belang van het land nu terugtreedt. De pandemie is nog niet overwonnen en het economisch herstel is nog onvoldoende op gang gekomen, zei hij. In zo'n situatie mag volgens hem geen chaos en instabiliteit ontstaan. Hij blijft wel partijleider en neemt plaats in het parlement.

"Deze stap is geen gemakkelijke voor mij", zei Kurz op de persconferentie:

Aftredend kanselier Kurz: 'Het gaat niet om mij, maar om Oostenrijk'

Begin deze week deed de politie invallen bij het Kanzleramt, het kantoor van de bondskanselier, het ministerie van Financiën dat ook door zijn partij wordt gerund en het ÖVP-hoofdkwartier.

"Het OM zegt allerlei bewijs te hebben verzameld dat Kurz en een klein clubje van vertrouwelingen in 2016 zware politieke fraude hebben gepleegd", zegt correspondent Wouter Zwart. Kurz was toen minister van Buitenlandse Zaken maar wilde graag bondskanselier worden. Er zou toen overheidsgeld zijn gebruikt om positieve berichtgeving over Kurz te kopen bij een krant. Die kwam er. Kurz wist zijn eigen partijleider opzij te schuiven, werd zelf partijleider, won de verkiezingen en werd kanselier.

Behalve Kurz zijn ook mensen om hem heen bij het schandaal betrokken geraakt. "Daar zijn hoge ambtenaren bij die nu verdacht worden", zegt Zwart.

Wonderkind

Kurz' partij heeft hem steeds gesteund en doet dat ook nu nog. Kurz was het politieke wonderkind van de partij. Op zijn 24e was hij staatssecretaris en drie jaar later minister van Buitenlandse Zaken. Eind 2017 werd hij bondskanselier, vergelijkbaar met de positie van premier in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl