De Oostenrijkse kanselier Kurz vandaag bij een EU-Balkantop in Slovenië AFP

Het Openbaar Ministerie van Oostenrijk heeft het kantoor van kanselier Kurz, het hoofdkantoor van zijn partij ÖVP en het ministerie van Financiën doorzocht. Ook zijn bij enkele verdachten huiszoekingen gedaan. Kurz en negen anderen, onder wie enkele topadviseurs, worden verdacht van corruptie en omkooppraktijken.

Volgens de verdenking heeft het ministerie van Financiën betaald voor ÖVP-peilingen. Die peilingen werden vervolgens afgedrukt in een krant, waarvoor de uitgever werd beloond door het inkopen van advertenties.

Oostenrijkse media wijzen naar de krant Österreich, maar die ontkent in alle toonaarden. "Op geen enkel moment is er sprake geweest van een afspraak tussen onze mediagroep en het ministerie van Financiën waarbij er door middel van advertenties werd betaald voor het plaatsen van opiniepeilingen."

Het is de tweede ernstige verdenking tegen bondskanselier Kurz in korte tijd. Hij lag al onder het vergrootglas van justitie, omdat hij mogelijk meineed heeft gepleegd. Dat onderzoek loopt nog.

STER reclame