Ozzie Albies van Atlanta Braves steelt het tweede honk
NOS Sport

Chaos dreigt in Amerikaans honkbal na vastlopen cao-onderhandelingen

De start van het nieuwe Amerikaanse honkbalseizoen komt in gevaar als er niet snel een akkoord wordt bereikt over een nieuwe cao. Onderhandelingen tussen de leiding van de Major League Baseball (samen met de eigenaren van de clubs) en de spelersvakbond zijn vastgelopen.

Er is nu een zogeheten lockout afgekondigd. Zolang die voortduurt, mogen spelers niet in actie komen of van club wisselen. Ook mogen spelers niet trainen of revalideren op de accommodaties van de clubs en ontvangen spelers geen salaris wanneer het seizoen begint.

"Ondanks alle inspanningen om een deal te sluiten met de spelersvakbond, zijn we niet in staat gebleken om onze 26 jaar lange geschiedenis van arbeidsvrede te verlengen en tot een overeenkomst te komen", zei commissaris Robert Manfred van de MLB. "Onze beslissing stimuleert hopelijk alsnog snel tot een overeenkomst te komen, zodat we op tijd het seizoen kunnen starten."

De tijd dringt

De competitie begint op 31 maart, maar rond half februari zouden de clubs dan al aan hun voorbereidingen moeten beginnen. De tijd begint dus wel degelijk te dringen, met nog een slordige tien weken te gaan.

Clubs voelden de bui al hangen, wat leidde tot een ongekend drukke transferdag zo vlak voordat de oude cao afliep. Texas Rangers was zeer slagvaardig, met als klapper de komst van Corey Seager. De korte stop zette zijn krabbel onder een verbintenis voor tien jaar, ter waarde van 325 miljoen dollar. In totaal werd er woensdag voor 1,25 miljard aan contracten gesloten, een record.

De ervaring leert dat een dergelijke lockout best een tijd kan duren. De laatste keer was 27 jaar geleden, toen het conflict 232 dagen voortduurde. Daardoor vervielen de play-offs van 1994, werd er geen kampioen uitgeroepen en werd het nieuwe seizoen drastisch ingekort.

Toch is de verwachting dat het deze keer niet dusdanig uit de hand gaat lopen. De coronapandemie heeft de clubs al veel geld gekost, dus ze zijn erbij gebaat dat er zo snel mogelijk weer gespeeld wordt in volle stadions.

Drastisch en onnodig

De spelersvakbond spreekt in een verklaring van een drastische en onnodige maatregel. "We blijven ons inzetten om te onderhandelen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst die de concurrentie vergroot, het product voor onze fans verbetert en de rechten en voordelen van het lidmaatschap van de vakbond bevordert."

Belangrijke punten in de onderhandelingen zijn verkorting van het aantal dienstjaren om als honkballer een transfervrije status af te dwingen en een gunstiger belastingtarief.

Manfred blijft desondanks hoopvol over een tijdige competitiestart: "Vandaag is een moeilijke dag voor honkbal. Maar er is een weg naar een eerlijk akkoord en die zullen we vinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl