De Canadese premier Justin Trudeau in het Lagerhuis
NOS Nieuws

Lagerhuis in Canada stemt unaniem in met verbod op 'homogenezing'

Naar alle waarschijnlijkheid wordt 'homogenezing' in Canada verboden. Het Lagerhuis heeft unaniem ingestemd met een wet die dat mogelijk moet maken. De Senaat buigt zich later over de wet, maar dat lijkt een formaliteit. Na het aannemen van de wet barstte het Lagerhuis uit in applaus. Liberale en conservatieve parlementariërs omhelsden elkaar, schrijft de Canadese publieke omroep CBC.

In juni nam het Canadese Lagerhuis ook al een wet aan waarin homogenezing wordt verboden. Veel conservatieve parlementariërs stemden toen nog tegen, omdat ze de bewoordingen te vaag vonden. Ze vreesden dat bepaalde gesprekken over seksualiteit tussen ouders en kinderen of met religieuze leiders ook als verboden zouden worden aangemerkt.

De Senaat sprak zich er uiteindelijk niet over uit vanwege het vervroegd uitschrijven van verkiezingen door premier Justin Trudeau. De aangepaste wet kon dit keer wel op overweldigende steun van zowel de Liberale als de Conservatieve Partij rekenen.

Minister Randy Boissonnault van Toerisme, die openlijk homoseksueel is, reageerde verheugd: "We wilden dat mensen bij dit besluit aan de juiste kant van de geschiedenis zouden staan. Niemand kan marteling goedkeuren." Boissonnault is ook adviseur van Trudeau op het gebied van lhbti-rechten.

Nog geen Nederlands verbod

Ook in Nederland is discussie over het verbieden van homogenezing. D66, VVD, PvdA en GroenLinks bereiden een wet voor die een verbod mogelijk moet maken.

Het demissionaire kabinet is vooralsnog tegen een verbod. CDA-minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid denkt dat het strafrecht "niet altijd de oplossing is". Hij ziet meer in bestuurlijke boetes voor mensen die dergelijke therapieën aanbieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl