Virgil van Dijk beleefde een prima rentree op Goodison Park, de plek waar hij zijn zware knieblessure opliep.

Van Dijk triomfeert op plek des onheils, Ziyech en Mount doen het voor Chelsea

De terugkeer van Virgil van Dijk op de plek des onheils is uitgelopen op een eclatante triomf. Ruim een jaar geleden liep Van Dijk op Goodison Park een zware knieblessure op na een wilde charge van Everton-doelman Jordan Pickford.

De Oranje-captain moest maandenlang revalideren en miste daardoor onder meer het EK. Bij zijn terugkeer bleef Van Dijk fier overeind en was met Liverpool met liefst 4-1 te sterk voor de stadgenoot.

Ook koploper Chelsea en nummer twee Manchester City boekten een zege (beide met 2-1), waardoor de topdrie in de Premier League elkaar geen duimbreed toegeeft.

De stand in de Premier League.

De Merseyside-derby stond dit keer ook in het teken van Liverpool-icoon Rafa Bénitez, die na vijf nederlagen in de afgelopen zes duels flink onder druk stond bij Everton. Hij zag zijn ploeg in een bij vlagen keiharde derby vechten voor een resultaat.

De pure klasse van Liverpool - de club waarmee Benítez ooit de Champions League won - maakte echter het verschil. Jordan Henderson opende al na 9 minuten minuten de score met een tegendraadse schuiver en tien minuten later verdubbelde Mo Salah de voorsprong met een artistieke stift.

Everton werd in die fase van het veld geblazen, reden voor Allan om de beuk erin te gooien. Diogo Jota was het slachtoffer van zijn keiharde charge. Liverpool leek niet onder de indruk maar moest voor rust toch de 2-1 slikken, toen Demarai Gray even ontsnapte aan de aandacht van Van Dijk en Joel Matip.

Diogo Jota viert zijn fraaie treffer in de derby tegen Everton.

Na rust liet Liverpool geen greintje twijfel bestaan over de vraag wie de beste club aan de Mersey is. Opnieuw Salah en Jota (beiden uit een moeilijke hoek) tilden de score zelfs nog naar 4-1.

Chelsea blijft koploper

Watford-uit is nooit makkelijk. Vraag het Ole Gunnar Solskjaer die zijn galgenmaal als coach van Manchester United kreeg geserveerd bij Watford (4-1).

Ook koploper Chelsea werd in de eerste minuten met de rug tegen de muur gedrukt door de ploeg van coach Claudio Ranieri. Net toen de storm wat begon te luwen, werd de wedstrijd onderbroken om hulpdiensten (en de medische staf van beide clubs) vrij baan te geven voor een medische noodsituatie op de tribune.

Na een pauze van ruim twintig minuten keerden de spelers terug op het veld en kwam Chelsea op voorsprong via Mason Mount. Kort nadat hij de paal had geraakt met een hard schot en ook nog een stevige charge van Haarlemmer William Troost-Ekong had overleefd, was de oud-Vitessenaar na een mooi uitgespeelde aanval het eindstation.

Net voor rust kwam Watford toch op 1-1. Moussa Sissoko veroverde de bal, speelde Emmanuel Dennis aan en die schoot via verdediger Antonio Rüdiger raak. Na rust creëerde Chelsea niet veel, maar uitgerekend Hakim Ziyech voorkwam puntenverlies voor zijn club. De Marokkaan ramde een voorzet van Mount hard tegen de touwen.

Hakim Ziyech heeft de 2-1 gemaakt in het duel van Chelsea met Watford.

Manchester City voorkwam dat Steven Gerrard ook in zijn derde duel als trainer van Aston Villa winnend van het veld stapte. Zijn ploeg werd voor rust van de mat gespeeld en Man City scoorde via Rúben Dias en Bruno Silva (prachtige volley).

Ollie Watkins bracht de spanning snel terug na rust. Beide teams kregen daarna kansen. De grootste was voor de net 18-jarige Aston Villa-invaller Carney Chukwuemeka, maar doelman Ederson voorkwam de 2-2.