De burgemeester van Hawija, Sabhan Khalaf Ali
NOS Nieuws

Burgemeester gebombardeerde Hawija: hulp NL stelt niets voor

Er is nog weinig terechtgekomen van de beloofde schadevergoeding aan Hawija, de Iraakse stad die door Nederlandse F-16's in 2015 werd gebombardeerd, waarbij zeker 70 burgerdoden vielen. Dat zegt de burgemeester van de stad, die in Den Haag is voor een vredesconferentie.

De compensatie werd vorig jaar door minister Bijleveld van Defensie beloofd. Het geld was bedoeld om onder meer de vernietigde infrastructuur te herstellen en werkgelegenheid te bevorderen. Nederland liet zich daarmee van zijn beste kant zien, zegt de burgemeester, "maar in werkelijk is er niets gebeurd".

De teleurstelling is groot, zegt burgemeester Sabhan Khalaf Ali:

Burgemeester van door Nederlandse bommen getroffen Hawija: 'We zijn teleurgesteld'

De hulp wordt gecoördineerd door twee hulporganisaties van de Verenigde Naties, maar volgens burgemeester Ali werken zij niet transparant met de lokale autoriteiten samen. "Ik weet niet met wie ze contact hebben, maar het is niet met ons. Ik weet ook niet wat ze gaan doen."

Dat leidt tot veel teleurstelling bij de inwoners van Hawija. "Onze mensen hebben zowel lichamelijk als psychisch veel geleden. Daarnaast zijn ze hun bezittingen kwijt en kunnen ze moeilijk rondkomen." De burgemeester hoopt de komende dagen met politici en ambtenaren in gesprek te komen over de hulp aan Hawija.

Demissionair Defensieminister Kamp, de opvolger van de afgetreden minister Bijleveld, schreef vorige maand aan de Tweede Kamer dat de hersteloperatie nog maar net is begonnen. In de afgelopen maanden zijn er voornamelijk voorbereidingen getroffen, zoals het vinden van een aannemer en het beoordelen van ingediende offertes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl