Bekijk de samenvatting van Nederland-Japan (v) Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse voetbalsters hebben in Den Haag met 0-0 gelijkgespeeld tegen Japan in een wedstrijd waarin de doelrijpe kansen uiterst schaars waren.

De Nederlandse vrouwenploeg stond afgelopen zaterdagmiddag nog op het veld in Ostrava, waar in de WK-kwalificatie op de valreep een punt werd gered tegen Tsjechië (2-2). Dat duel stond oorspronkelijk voor vrijdagavond op de rol, maar moest vanwege de hevige sneeuwval worden uitgesteld.

Daardoor zat er plots weinig tijd tussen dat treffen en de oefenwedstrijd tegen de wereldkampioen van 2011. Reden voor bondscoach Mark Parsons om een compleet nieuwe basiself te laten aantreden, inclusief vier debutanten.

Feyenoord-primeur

Zo mocht de 30-jarige ADO-doelvrouw Barbara Lorsheyd voor het eerst onder de Oranje-lat plaatsnemen en zorgde Samantha van Diemen tegen de nummer negen van de wereldranglijst - Oranje, dat op het WK van 2019 met 2-1 van Japan won, staat vierde - voor een Feyenoord-primeur.

Samantha van Diemen ANP

Japan, dat zich voorbereidt op de Azië Cup in India waar het begin volgend jaar de titel verdedigt, verscheen in de eerste helft een aantal keer dreigend op de Nederlandse helft. Veel meer dan een afstandsschot van Hinata Miyazawa waar Lorsheyd geen moeite mee had, leverde dat aanvankelijk niet op.

Na een dik halfuur had Moeka Minami na een vrije trap de bal voor het inglijden, maar haar volley van dichtbij vloog over de Nederlandse doel. Even later kwam Yuika Sugasawa na een fraaie Japanse aanval niet aan afronden toe, omdat Caitlin Dijkstra in de weg stond.

Ervaren krachten

Het Nederlandse samenraapsel speelde gegroepeerd genoeg om Japan in toom te houden, maar kwam aanvallend niet tot grootse daden. Na rust veranderde dat amper, ook niet toen een aantal ervaren krachten hun opwachting maakten, al kwam de thuisploeg daarna ook amper meer in gevaar.

Joëlle Smits ANP

Pas een kwartier voor tijd kwam Oranje voor het eerst in de buurt van het Japanse doel. Joëlle Smits joeg de door Lineth Beerensteyn teruggekopte bal hoog over. Aan de andere kant wist Merel van Dongen net te voorkomen dat Sugasawa kon uithalen.

Nederland kreeg in de slotfase nog wel de kans op meer dan een doelpuntloze remise, maar verzuimde de geboden ruimte afdoende te benutten. De 0-0 stemde Parsons niettemin tevreden, na het tegenvallende optreden van zijn ploeg tegen Tsjechië.

STER reclame