Bekijk de samenvatting van Tsjechië - Nederland (2-2) Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ruim vijftien uur later dan gepland hebben de Oranjevrouwen opnieuw niet weten te winnen van Tsjechië in de WK-kwalificatie. Na de 1-1 eerder in Groningen werd het nu in een matig duel 2-2.

De wedstrijd stond eigenlijk gepland voor vrijdagavond, maar vanwege hevige sneeuwval in de Tsjechische stad Ostrava werd het duel afgelast en verplaatst naar zaterdag.

Sterk begin Oranje

Op een schoon veld en voor vrijwel lege tribunes begon Nederland sterk aan het duel. Op aangeven van basisdebutant Kerstin Casparij stuitte Daniëlle van de Donk op doelvrouw Barbora Votikova. Niet veel later kopte Vivianne Miedema over.

Uit het niets kwam Tsjechië na elf minuten op voorsprong. Na balverlies van Jill Roord schoot Katerina Svitková van een meter of dertig de bal over Sari van Veenendaal in de bovenhoek (1-0). Een prachtige treffer.

Svitkova schiet Tsjechië met een fantastisch afstandsschot op voorsprong

Oranje ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker, maar zag de Tsjechen de grootste kans krijgen toen twee speelsters op Van Veenendaal afgingen, na een fout van Casparij. De rechtsback herstelde haar fout zelf met een knappe tackle.

Vlak voor rust kreeg Dominique Janssen de grootste Oranje-kans van de eerste helft, maar van dichtbij schoot zij over.

Gelijkmaker Van de Donk

Kort na de onderbreking schoot Van de Donk vanuit de rebound Nederland naast Tsjechië. Nadat Roord op de paal had geschoten was de middenveldster van Lyon er als de kippen bij om de rebound te benutten (1-1).

De Tsjechen antwoordden gelijk. Van Veenendaal redde knap op een schot van dichtbij van Tereza Szewieczková en had even later hulp van de lat na een kopbal van Lucie Martínková.

De voorsprong voor de Tsjechen kon echter niet uitblijven en kwam op het uur. Nadat Oranje de bal niet weg kreeg na een hoekschop, schoot Simona Necidova hard raak (2-1).

Van der Gragt bekroont slotoffensief

De Oranjevrouwen zetten vervolgens alles op alles om in ieder geval een punt veilig te stellen. Toch kwam de ploeg van bondscoach Mark Parsons lange tijd niet verder dan een kopbal van Miedema.

In de extra tijd zorgde Stefanie van der Gragt er alsnog voor dat Oranje een punt mee naar Nederland mocht nemen. De mee naar voren gekomen centrumverdedigster kopte raak uit een goede voorzet van Kika van Es (2-2).

Nederland blijft koploper in WK-kwalificatiegroep C, maar heeft nu meer verliespunten dan nummer twee IJsland. Alleen de groepswinnaars plaatsen zich direct voor het WK, de nummers twee spelen play-offs.

De stand van zaken in de groep van de Oranjevrouwen NOS

STER reclame