NOS Nieuws

'Duizenden in financiële onzekerheid gebracht door zwarte lijst Belastingdienst'

Door mensen zonder enig bewijs van fraude op een zwarte lijst te zetten, heeft de Belastingdienst duizenden mensen in financiële onzekerheid gestort, schrijft NRC. De krant heeft inzage gekregen in nog niet gepubliceerd onderzoek van advies- en accountantsbureau PwC.

Dat onderzoek, in opdracht van het kabinet, circuleert volgens NRC al weken op het ministerie van Financiën maar de Tweede Kamer heeft het nog niet ontvangen. Het ministerie laat desgevraagd weten dat het onderzoeksrapport nog niet definitief is en daarom niet is gedeeld.

Bij 750 huishoudens die op de lijst terechtkwamen werden toeslagen zonder aanleiding stopgezet. Duizenden anderen zouden zonder verklaring vrijwel meteen onder verscherpt toezicht zijn geplaatst. De lijst waar het om gaat is de zogenoemde FSV-lijst, waarbij de afkorting staat voor Fraude Signalering Voorziening.

Uitgesloten van schuldsanering

NRC schetst dat slachtoffers soms jarenlang bewijsstukken moesten aanleveren om aan te tonen dat ze recht hadden op toeslag. Als ze één fout maakten, konden ze worden uitgesloten van schuldsanering, terwijl bij anderen de toeslag op de dag van registratie in het systeem werd stopgezet zonder dat onderzoek was gedaan. Wie eenmaal op de lijst stond, kwam er vrijwel niet meer vanaf: slechts 21 van de meer dan 9000 burgers werden na afhandeling van een signaal uit het systeem verwijderd.

Ook gedupeerden van het toeslagenschandaal kwamen op de lijst terecht, maar zij vormen "slechts een fractie van het totaal", aldus NRC.

Deze week schreef demissionair staatssecretaris van Financiën Vijlbrief in een brief aan de Tweede Kamer dat de fiscus mogelijk de verzoeken van 5000 tot 15.000 mensen tot schuldsanering ten onrechte heeft afgewezen doordat ze op de zwarte lijst stonden.

Hij bestempelde het als "een zeer ernstige mogelijkheid die om passend herstel vraagt". NRC wijst erop dat hij niets schreef over de uitkomsten van het onderzoeksrapport van PwC.

Het ministerie van Financiën hoopt om volgende week een brief naar de Tweede Kamer te kunnen sturen met de uitkomsten van het PwC-onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl