Thijs van Dam schreeuwt het uit na zijn goal tegen België

Hockeyers in Pro League nu wel langs olympisch kampioen België

De Nederlandse hockeyers hebben in hun tweede duel in de Pro League een 2-1 overwinning geboekt op België. In het Wagener Stadion in Amstelveen had de ploeg van de nieuwe bondscoach Jeroen Delmee zijn handen vol aan de regerend olympisch kampioen, maar zegevierde toch door sterke optredens van de debutanten.

Vrijdagavond kwam het Nederlands elftal tweemaal op voorsprong, maar eindigde de wedstrijd uiteindelijk toch in een gelijkspel (2-2). Dat wilden de hockeyers zich geen tweede keer laten gebeuren: Oranje schoot dit keer uit de startblokken.

De wedstrijd was nog geen vijf minuten onderweg of het stond al 2-0 voor Nederland door goals van Thijs van Dam en Dennis Warmerdam.

Warmerdam scoort op aangeven van debutant Swaen

Van Dam reageerde na een snelle en foutloze aanval over de linkerkant van het veld fel in de cirkel en sloeg de bal in de touwen. De eerste klap was uitgedeeld aan de regerend olympisch kampioen. Lang kon België niet bijkomen want de volgende klap kwam er al aan.

Debutant Tim Swaen, met zijn 30 jaar een van de oudste debutanten ooit, kwam via de achterlijn de cirkel in en wist de bal handig voor het doel te krijgen. Warmerdam tikte de bal onder de Belgische doelman Loïc Van Doren door en maakte zijn allereerste doelpunt in Oranje.

Debutantenbal

Net als vrijdag, toen vijf debutanten het veld betraden, stonden er ook nu weer vier debutanten op de spelerslijst. Naast Swaen, maakten ook Imre Vos, Tjep Hoedemakers en keeper Derk Meijer hun opwachting.

Meijer moest aan het begin van de wedstrijd al een paar keer strekken voor een redding, maar was vlak voor rust kansloos op de sleep van het Belgische strafcornerkanon Alexander Hendrickx (2-10).

Vreugde bij de hockeyers in het Pro League duel met België

In de tweede helft had de ploeg van Delmee het een stuk lastiger met de Belgen. Weer versierden de zuiderburen een corner, maar dit keer wist Meijer wat hem te doen stond. De debuterende doelman kreeg knap zijn stick tegen de harde inzet van Hendrickx en voorkwam daarmee weer de gelijkmaker.

Aan het einde van het derde kwart was het weer Van Dam die een ruimere voorsprong op het scorebord kon zetten, hij haalde vanaf kopcirkel keihard uit maar Van Doren had een prachtige redding in huis.

In een verhitte slotfase haalden de Belgen, met de Nederlandse assistent Michel van den Heuvel, alles uit de kast. Maar het mocht niet meer baten. De Nederlandse hockeyers sleepten de overwinning over de streep.

Dennis Warmerdam maakte vrijdag zijn debuut in Oranje. Het verhaal van de voormalig aanvoerder van Jong Oranje is bekend, maar blijft bijzonder. Vier jaar geleden werd bij hem een zeldzame vorm van kanker geconstateerd en nu is hij beter dan ooit.