NOS Sport

Hockeyers morele winnaar bij debuut Delmee tegen olympisch kampioen België

Oranje speelt gelijk tegen olympisch kampioen België en overtuigt in shoot-outs

Het Nederlands elftal heeft bij het debuut van bondscoach Jeroen Delmee gelijkgespeeld tegen België. In een leeg Wagener Stadion in Amstelveen werd het 2-2, maar een sterke shoot-out serie maakte van Oranje de morele winnaar.

In Amstelveen verscheen een nagenoeg nieuw elftal aan de start van het duel met België, maar liefst vijf debutanten konden zich opmaken voor de wedstrijd van vandaag tegen de regerend olympisch kampioen.

België liet vanaf het startsignaal zien dat het niet gekomen was om op de lauweren te rusten, maar Oranje weerde zich kranig. In het tweede kwart nam het zelfs de leiding en had het vernieuwde Oranje van Delmee de overhand. De verdediging van België was echter lastig te trotseren, dus de voorsprong bleef uit.

Terrance Pieters maakte zijn vijfde doelpunt in het shirt van Oranje.

Het tweede kwart bleek een waarschuwing te zijn voor de Belgen, na de thee maakte Terrance Pieters de 1-0 voor Nederland. Van achteruit viel een hoge bal precies goed achter de verdediging van België. Brinkman kreeg de bal snel de cirkel in waarop Koen Bijen, met de keeper in zijn rug, de bal behendig doortikte naar Pieters.

Lang kon Oranje niet genieten van die voorsprong, een paar minuten later gingen de Belgen naar de videoscheidsrechter voor een veronderstelde bolle kant in de cirkel. Het bleek een nuttige aanvraag te zijn: de toegekende strafcorner werd in de rebound hard binnengeschoten, 1-1.

Strafcornerkanon

Met een gelijke stand tussen de twee hockeygrootmachten, leverde het vierde kwart genoeg vuur op in Amstelveen. Debutant Dennis Warmerdam werd tegen de grond gewerkt en zodoende kreeg Oranje een strafbal: Jip Janssen schoot vanaf de stip hard raak.

Maar weer laat het antwoord van België niet lang op zich wachten, minuten later benutten de Belgen opnieuw een strafcorner. Alexander Hendrickx, het strafcornerkanon van België, sleept de 2-2 hard binnen.

Toen het eindsignaal klonk stond er nog altijd 2-2 op het scorebord en omdat elk Pro League-duel volgens de regels een winnaar moet opleveren, moesten shoot-outs de winnaar bepalen (en daarmee een extra bonuspunt voor de stand).

Doelman Maurits Visser liet zijn waarde meteen zien door de eerste shoot-out te stoppen, aanvoerder Brinkman schoot op zijn beurt wel raak voor Nederland.

IJzersterk

Omdat een ijzersterke Visser ook de tweede én derde shoot-out van België stopt en Thijs van Dam aan Nederlandse kant wel scoorde, kon Jonas de Geus het beslissen. Hij faalde niet en dus ging Nederland er met het bonuspunt vandoor.

Zondagmiddag staat het tweede duel tussen beide landen op het programma. Om 14.00 uur klinkt, wederom in het Wagener Stadion, het startsignaal.

Bekijk hieronder de reacties van debutant Dennis Warmerdam en bondscoach Jeroen Delmee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl