ANP

De gemengde aflossingsploeg en de aflossingsvrouwen hebben bij het shorttrack in Dordrecht wereldbekergoud gepakt.

Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Sjinkie Knegt en Jens van 't Wout bleven in de gemengde finale de Russen, Hongaren en Chinezen voor. Even later waren Poutsma, Schulting, Yara van Kerkhof en Xandra Velzeboer te sterk voor Canada, Italië en Zuid-Korea.

Het waren voor Schulting haar enige twee gouden medaille dit weekend. Op de individuele nummers kon ze dit keer niet overtuigen.

Bekijk in de carrousel de samenvattingen van de finales op de slotdag in Dordrecht.

In de halve finales van de gemengde aflossing was een prachtige inhaalactie van Schulting genoeg om soeverein de finale te bereiken. In de eindstrijd verving Sjinkie Knegt, die nog niet in actie was gekomen zondag, de moegestreden Itzhak de Laat.

Poutsma startte sterk en pakte meteen de koppositie. Het Nederlandse kwartet reed hard door en de overnames verliepen soepel. Na een goede aflossing van Knegt, kon Van 't Wout het afmaken en het goud binnenslepen.

De gemengde aflossing is begin volgend jaar in Peking een nieuw onderdeel op de Olympische Spelen.

Bekijk in de carrousel de reacties van Knegt en Van 't Wout:

De relayvrouwen waren dit wereldbekerseizoen al twee keer de sterkste en ook in Dordrecht reden ze sterk. Ze pakten al snel de koppositie en hielden vervolgens de deur dicht, waardoor Canada niet meer langszij kon komen.

Geen individueel goud voor Schulting

In de individuele finales kwam Schulting er dit weekend niet aan te pas. In de finale van de 1.000 meter kwam ze als vierde over de finish, maar schoof ze na afloop nog op naar de derde plaats omdat Natalia Maliszewska een penalty kreeg.

De 24-jarige wereldkampioene had zich overtuigend voor de finale geplaatst, na een ijzersterke race in de halve finales. Kristen Santos en Arianna Fontana legden de Nederlandse het vuur na aan de schenen en probeerde haar van de eerste plaats te verdringen. Schulting liet zich echter niet opzij zetten en kwam in haar halve finale als eerste over de eindstreep.

In de finale begon begon Schulting de race op de vierde plaats. Ze zag geen ruimte om een inhaalactie te maken en moest uiteindelijk genoegen nemen met het brons. Choi Min-jeong veroverde het goud, Kim Boutin pakte het zilver.

Schulting baalt na wereldbeker Dordrecht: 'Had het even lastig met mezelf'

Eerder dit weekend eindigden de 500 en 1.500 meter voor Schulting ook al in een teleurstelling. Schulting moest zaterdag genoegen nemen met de derde plaats op de 1.500 meter en even later ging het in de finale van de 500 meter mis vanwege een valpartij.

Xandra Velzeboer reikte tot de halve finales op de 1.000 meter. Ze werd vierde in haar heat, waardoor ze genoegen moest nemen met een plaats in de B-finale. In die finale was ze de sterkste.

De Laat strandt in halve finales

Bij de mannen was De Laat de enige Nederlandse deelnemer in de kwartfinales. Sjinkie Knegt werd vrijdag voor de derde keer dit wereldbekerseizoen op een individuele afstand gediskwalificeerd, waardoor hij een plek in de kwartfinales misliep. Ook Van 't Wout strandde in de heats van de 1.000 meter.

Itzhak de Laat ANP

De Laat ging als een van de tijdsnelsten naar de halve finales, waarin hij een sterk eerste gedeelte reed. De 27-jarige Nederlander lag lang op de derde positie, maar werd in de slotfase nog voorbijgereden. Hij kwam als laatste over de finishlijn.

Ook in de daaropvolgende B-finale werd De Laat laatste.

Geen EK in Dresden

Het eerstvolgende internationale shorttracktoernooi zou de EK in Dresden zijn, van 14 tot en met 16 januari 2022. Door de coronapandemie achtte de Duitse schaatsbond het echter niet verantwoord om de titelstrijd doorgang te laten vinden.

De Internationale Schaats Unie ISU heeft landen die de EK wel willen organiseren opgeroepen zich te melden.

STER reclame