Bart Vriends zet Sparta op voorsprong tegen Heracles ANP

Het gaat niet goed met Sparta. Maar als iemand de ernst van de situatie kan relativeren, dan is het Bart Vriends.

De centrale verdediger is met drie doelpunten clubtopscorer, persoonlijk is hij zelfs bezig aan een van zijn beste seizoenen. "Ik mag niet ontevreden zijn, maar ik trek het me wel aan hoe we ervoor staan. Maar het voetbal valt natuurlijk in het niet bij de problemen op grotere schaal, zoals het klimaatprobleem."

Vriends (30) heeft een brede interesse. Naast het bestaan als profvoetballer studeerde hij communicatiewetenschap in Amsterdam en behaalde hij de master media en journalistiek aan de Erasmus Universiteit. Op een vrije avond kijkt hij liever naar een film dan een wedstrijd.

Meer energie

"Maar ik beleef mijn sport heel fanatiek, mijn humeur kan er flink onder lijden", zegt Vriends. "Na een overwinning zit ik beduidend lekkerder in mijn vel, dan sta ik met veel meer energie en vrolijkheid in het leven."

Bart Vriends kopt twee keer raak tegen Willem II:

Bekijk de samenvatting van Willem II - Sparta Rotterdam Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Onder Henk Fraser werd Sparta de vorige seizoenen respectievelijk elfde en achtste. De hoofdtrainer maakte promotie naar een rol als assistent bij het Nederlands elftal, maar sindsdien presteert hij bij de club minder.

"Dat heeft niets met elkaar te maken", weet Vriends zeker. "We missen hem tijdens de interlandperiodes maar een paar dagen. Die dubbelrol zou eerder in ons voordeel moeten werken, hij neemt ook weer succes en ervaring mee naar ons toe."

Bovendien is de club in deze tijd afhankelijk van transferinkomsten, zo werden afgelopen zomer onder anderen Abdou Harroui (Sassuolo) en Laros Duarte (FC Groningen) verkocht. Ook in de breedte heeft Sparta ingeleverd, merkt Vriends. "En we hadden een paar keer pech. Bij wedstrijden die we vorig seizoen net wonnen, grijpen we nu net mis."

Echte profs

Fraser had ondertussen wel succes met Oranje. "Hij vertelt ons dan dat het Nederlands elftal niet een compleet andere wereld is, maar dat ze daar elkaar, en zichzelf, iedere training weer uitdagen. En dat er hier bij Sparta ook wel een tikkie bij mag. Ja, die opmerking trek ik me ook wel aan."

Henk Fraser (rechts) als assistent van Louis van Gaal op de bank bij Oranje ANP

Vriends is namelijk een trotse Spartaan. "De club heeft iets gemoedelijks, maar ook iets chics. Ik voel me hier erg thuis. Daar heb ik ook een beetje geluk mee gehad, want je hebt niet alles voor het uitzoeken in de voetballerij."

Hij mag zich inmiddels een zeer respectabele eredivisieverdediger noemen, bezig aan zijn zevende seizoen op het hoogste niveau. Daarnaast vergaarde hij ook bekendheid als deelnemer aan De Slimste Mens en de podcast met zijn voetbalvrienden Thomas Verhaar en Maarten de Fockert.

De Cor Potcast is vernoemd naar voormalig trainer Cor Pot, de oorspronkelijke gast van de eerste show die niet doorging. Inmiddels verschijnt er elke week een nieuwe aflevering van het praatprogramma.

Praten over voetbal

Dat presenteren, dat lijkt Vriends misschien wel wat voor later. Ook al begon het twee jaar geleden allemaal nog als een geintje.

"Persoonlijk vind ik het wel wat om mensen een uur naar me te laten luisteren. Ik ben het in de loop van tijd daarom wel serieuzer gaan nemen", merkt Vriends, die inmiddels de meest uiteenlopende gasten over de vloer heeft gehad. "Maar het voetbal is universeel, daar kun je in een gesprek altijd op terugvallen."

Bart Vriends, hier in duel met Steven Bergwijn, kwam ook een aantal jaar uit voor Go Ahead Eagles ANP

Toch bleek het een hele klus om Thierry Baudet aan tafel te houden, die in zijn rol als politicus geregeld wegliep uit programma's.

"We hebben hem via een luisteraar kunnen strikken, iemand met tentakels in de politiek", aldus Vriends. "Het werd een ingewikkelde aflevering, die we met hangen en wurgen tot een goed einde hebben gebracht. Onze denkbeelden liepen nogal uiteen."

Zowel op het voetbalveld als in het dagelijks leven wordt Vriends aangesproken op de podcast, maar het meest vereerd voelde hij zich na een compliment van cabaretier Theo Maassen. "Iemand die ik enorm bewonder, bleek ook te luisteren. Hij is daarna ook bij ons te gast geweest."

De basis is altijd voetbal, maar ook dat is vanuit veel meer perspectieven te belichten dan wat er op het veld gebeurt.

Bart Vriends dit seizoen in dienst van Sparta ProShots

Terwijl Sparta bijvoorbeeld elk dubbeltje moet omdraaien, komt zondag het kapitaalkrachtige Ajax op bezoek.

"Aan de Champions League-prestaties van Ajax beleeft de eredivisie ook plezier", vindt Vriends. "Ik zie het als een van de beste ploegen van Europa van het moment. En nog in vorm ook. Toch denk ik dat we een vervelende tegenstander kunnen zijn, hier op dat matige kunstgrasveld. Maar dan moet het wel meezitten."

Volgende stap

Zo hoopt Vriends ook nog een paar jaar van het voetbal te genieten. Bijkomend voordeel is dat hij daardoor nog wat extra bedenktijd heeft voor zijn toekomstplannen.

"Ik weet echt nog niet wat ik wil", aldus Vriends. "Mijn contract bij Sparta loopt komende zomer af. Ik ben in mijn carrière vrij honkvast gebleken, in het verleden koos ik toch weer vaak voor de zekerheid en vertrouwdheid van mijn omgeving. Ik denk nog weleens aan een stap, maar dan in de zin van het avontuurlijke."

En als hij dat zegt, moet het ook echt wat bijzonders zijn.

STER reclame