Maduka Okoye
NOS VoetbalAangepast

Van Sparta naar de Premier League: doelman Okoye maakt miljoenentransfer

Doelman Maduka Okoye verruilt Sparta Rotterdam aan het einde van het seizoen voor Watford, dat uitkomt op het hoogste Engelse voetbalniveau. Beide clubs doen geen uitspraken over de transfersom van de doelman die in Rotterdam nog een contract had tot 2025. Naar verluidt gaat het om een bedrag van zeven miljoen euro. Dat is een recordbedrag voor Sparta.

Henk van Stee, technisch directeur van Sparta, zegt dat het om een "niet te weigeren bedrag" gaat. "Als clubs uit de Premier League interesse tonen, wordt het heel lastig om een transfer uit te stellen. Dan is het voor ons zaak om de best mogelijke voorwaarden eruit te halen voor Sparta en dat is in onze ogen gelukt."

De Rotterdammers namen de 22-jarige doelman in 2020 over van Fortuna Düsseldorf. "Al snel bleek dat Maduka de onbetwiste nummer 1 van Sparta ging worden en ook van het Nigeriaanse nationale team. Afgelopen zomer hebben we zijn contract opengebroken tot 2025, maar beide partijen wisten dat een voortijdig vertrek zeer reëel zou zijn", aldus Van Stee.

De Duits-Nigeriaanse keeper debuteerde een jaar geleden voor Sparta en speelde veertig eredivisiewedstrijden voor de club. Formeel neemt Watford hem in januari over voor vijfenhalf jaar, maar de tweede seizoenshelft wordt hij nog verhuurd aan zijn huidige club.

"Dat is belangrijk voor onze selectie en sportieve doelstelling om in de eredivisie te blijven. Ook voor Maduka is dat belangrijk omdat hij dan nog meer ervaring kan opdoen op het hoogste niveau in Nederland en als eerste keeper van Nigeria naar de Afrika Cup gaat in januari", zegt Van Stee.

Van Rotterdam via Watford naar Nigeria

Okoye beleefde zelf een paar hectische dagen. Na de uitoverwinning op Willem II (0-3) van afgelopen zaterdag vloog hij naar Engeland om de deal rond te maken. Maandag moest hij zich melden bij het Nigeriaanse team.

"Uiteraard ben ik enorm trots dat ik in de Premier League mag gaan spelen, maar ook dat ik nog tot het eind van het seizoen op Het Kasteel kan spelen voor onze fans. Natuurlijk wilde ik dit heel graag, maar ik wil het ook goed afsluiten met Sparta en daarom is dit de beste keuze."

Of Okoye volgend seizoen daadwerkelijk in de Premier League gaat uitkomen, is nog maar de vraag. Watford staat na elf speelronden zeventiende en dus maar net boven de degradatiestreep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl