Hij is een van de ongelukkigste Oranje-debutanten in de geschiedenis. Invallen, 21 minuten later geblesseerd uitvallen en vervolgens nooit meer worden opgeroepen.

Dat is inmiddels alweer drie jaar geleden, maar nog altijd denkt Javairô Joreno Faustino Dilrosun bij elke interland van het Nederlands elftal terug aan die avond in Gelsenkirchen. Duitsland-Nederland.

De bizarre eerste en enige interland van Dilrosun: als invaller gewisseld worden Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Dilrosun kwam erin bij een 2-0 achterstand, ging eruit bij een 2-0 achterstand en zag Oranje in de slotfase terugkomen tot 2-2, waardoor het team van Ronald Koeman zich plaatste voor het eindtoernooi van de Nations League.

"Ik voelde me die avond goed en dacht echt dat ik wat kon laten zien tegen Duitsland. Dan is het wel echt jammer als je er zo snel af moet", blikt de eenmalig international jaren later terug.

Hoe dan ook: Oranje is een blijvende herinnering. Aan het snuffelen aan de wereldtop, het trainen met de beste voetballers van het land en kennismaken met een coach van internationale allure.

Shirtje ruilen met Wijnaldum

Vice-aanvoerder Georginio Wijnaldum is Dilrosun in ieder geval nog niet vergeten, zo bleek bij de wedstrijd tussen Girondins de Bordeaux en Paris Saint-Germain (2-3).

Want Dilrosun speelt net als Wijnaldum sinds dit seizoen in Frankrijk en is sinds die thuiswedstrijd in het bezit van een PSG-shirt van de middenvelder. "Voor en na de wedstrijd hebben we snel even wat bijgepraat. Hij vroeg of ik al Frans sprak, we zijn allebei aan het lessen."

"Nee", is trouwens het eerlijke antwoord op die vraag van Wijnaldum. Of beter gezegd: un petit peu. "Ik vind het een moeilijke taal, maar begin het langzaam op te pikken. Dat moet ook wel, want er praat bijna niemand Engels hier", vertelt Dilrosun.

Javairô Dilrosun lost een schot af namens Bordeaux tegen PSG Pro Shots

De buitenspeler is nog altijd pas 23 jaar. Vanaf zijn zestiende zit hij al in het buitenland. Van Ajax naar Manchester City en via Hertha BSC naar Bordeaux.

In de havenstad in het zuidwesten van Frankrijk, bekend om de wijn en de daar bijbehorende roodtint, woont Dilrosun met zijn vriendin en dochtertje van zes maanden in een appartement.

Bordeaux bijna teruggezet naar tweede niveau

De club, Girondins de Bordeaux, is er een met een rijke geschiedenis. Zes keer wordt de landstitel in Bordeaux gevierd. Voor het laatst in 2009. Sindsdien gaat het minder. Er komen financiële problemen en deze zomer wordt de club daardoor zelfs teruggezet naar de Ligue 2.

Totdat de zakenman Gerard Lopez, voorheen actief in de Formule 1 en bij LOSC Lille, op het juiste moment om de hoek komt kijken. Met zijn vermogen behoedt hij de club voor voetbal op het tweede niveau.

Dilrosun krijgt weinig van de perikelen mee. Hij is op dat moment veel te druk met zijn situatie bij Hertha BSC. Na twee sterke seizoenen is hij in zijn derde jaar niet meer gelukkig. Hij speelt minder, kampt met blessures en is ongelukkig.

Javairô Dilrosun in duel namens Hertha BSC met voormalig PSV-verdediger Angelino Pro Shots

"Na de training wilde ik gelijk naar huis en als ik de volgende morgen opstond, ging ik niet met plezier naar de club. Terwijl ik de mooiste baan van de wereld heb."

"Vrienden en familie zeiden ook tegen me dat plezier het belangrijkste is. Dat heb je nodig om goed te spelen. Als je dat niet hebt, dan gaat het er niet uitkomen."

Wat ook niet bepaald helpt, is dat Dilrosun in de media moet lezen dat Hertha van hem en nog een paar andere spelers al dan niet tijdelijk af wil. De jonge aanvaller maakt de keus om Berlijn in ieder geval voor even achter zich te laten en op zoek te gaan naar nieuw voetbalgeluk.

Interesse van Feyenoord

Feyenoord is op zoek naar een opvolger voor de naar Ajax vertrokken Steven Berghuis en toont interesse om de Amsterdammer te huren, maar de Rotterdammers komen er niet uit met de Duitsers.

Dat lukt Bordeaux wel. Dilrosun heeft zijn keuze gemaakt na een bezoek aan Frankrijk. Daar krijgt hij wat hij in Berlijn miste: vertrouwen.

Dilrosun bij zijn presentatie in Frankrijk Twitter @Girondins

"Als je garantie wil, moet je een wasmachine kopen", riep Mark van Bommel ooit als trainer van PSV. Een voetbalwaarheid als een koe, maar bij Bordeaux krijgt Dilrosun min of meer de toezegging van speelminuten. De Fransen huren hem voor een jaar en bedingen een optie tot koop.

De Nederlander komt elk competitieduel in actie, maar heeft nog geen goal gemaakt. Na tien duels staat de teller op twee assists en staat de club op een teleurstellende zestiende plaats. Dilrosun moest in het begin erg wennen aan de fysiek sterke Ligue 1.

"De Bundesliga is tactisch beter, maar het is hier echt veel fysieker. Nog erger dan ik had verwacht", geeft hij toe.

Dilrosun krijgt aanwijzingen van Bordeaux-trainer Vladimir Petkovic ANP

Vorige maand speelde hij weer eens de volle negentig minuten. "Na bijna anderhalf jaar", weet Dilrosun. Hij wil nog weleens geblesseerd raken. Om die fragiliteit kwijt te raken, investeert hij in zichzelf bij Fysiomed van Leo Echteld.

"Om een completere speler te worden, te werken aan mijn fysiek, mijn lichaam beter te begrijpen en niet meer geblesseerd te raken. Ik wil alles eruit zien te halen voor mezelf."

Bekende familieleden

Voor ander advies kan hij altijd terecht bij de familie. Bij zijn neef Sheraldo Becker (ex-ADO Den Haag, tegenwoordig Union Berlin) bijvoorbeeld. Of bij zijn oom. Ook al een bekende.

Gerald Vanenburg, Europees kampioen van '88. De twee spreken elkaar vaak. "En als ik in Nederland ben, dan trainen we samen met de bal."

In 2018 zochten we Dilrosun op bij Hertha toen hij werd geselecteerd voor Oranje.

Dilrosun in 2018 over uitverkiezing voor Oranje: daar droom je van als kleine jongen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het is allemaal bagage. Bagage op weg naar de top. En hij weet wat voor het bereiken van die top nodig is.

"Plezier. Want als het niet lekker gaat op de club, gaat het niet lekker in mijn leven. Nu vind ik het voetbal weer leuk. Een bal aan je voeten, dat is het mooiste wat er is."

Om ooit weer te schitteren in Oranje, zoals zijn oom dat deed. "Dat wil elke Nederlander. Maar het belangrijkste is nu om een goed seizoen te draaien met Bordeaux. Als het nu slecht gaat, dan ga ik er niet komen."

"En als de goals gaan vallen, dan hoop ik ooit op een belletje van Louis van Gaal", lacht Dilrosun. Het plezier is terug.

STER reclame