NOS Voetbal

Grote weelde Nederlands voetbal; extra Champions League-ticket lonkt

Het Nederlandse clubvoetbal beleeft een ongekend seizoen in Europa. Nadat Ajax woensdag groepswinnaar was geworden in de Champions League zorgden Feyenoord, AZ, PSV en Vitesse gisteravond voor nog meer succes in Europa.

Feyenoord en AZ werden groepswinnaar in de Conference League en ook PSV verzekerde zich van overwintering in Europa (als dat niet in de hoger aangeslagen Europa League is, dan wel in de Conference League). Daarnaast maakt Vitesse door een knappe remise bij Stade Rennais ook nog kans op de volgende ronde in de Conference League.

En zo heeft Nederland voor het eerst sinds 2011/2012 in ieder geval vier clubs in de knock-outfase van Europese toernooien.

Ranglijst

Destijds kwamen Ajax, PSV, FC Twente en AZ nog Europees in actie na de winter (alle in de Europa League). Nederland verzamelde toen over de gehele jaargang 13,600 punten voor de UEFA coëfficiëntenlijst, de ranking waarmee Europese tickets worden verdeeld.

Dat puntenaantal is nog altijd ongeëvenaard, maar de kans is groot dat het record er dit seizoen aangaat. Op dit moment staat Nederland al op 12,600 punten, zo blijkt uit de berekening van coefficienten.nl. Alleen Engeland (13,571) doet het deze jaargang beter met topclubs als Liverpool, Manchester City en Chelsea.

De intrede van de Conference League dit seizoen blijkt een zegen voor het Nederlandse voetbal. Ondanks dat het niveauverschil tussen de Champions League en de Conference League groot is, zijn de coëfficiëntenpunten die je in beide competities kan verdienen nagenoeg gelijk.

Extra Champions League-ticket

Daar plukt Nederland de vruchten van en zo kan het dat we de nummer zes van de ranglijst, Portugal, inmiddels virtueel voorbij zijn. En dat is cruciaal, want die plek geeft recht op een extra Champions League-ticket.

Momenteel mag de Nederlandse landskampioen in het hoofdtoernooi van de Champions League uitkomen en de nummer twee in de derde voorronde. Als Nederland Portugal voorblijft, worden het vanaf seizoen 2023/2024 twee clubs in het hoofdtoernooi en een in de derde voorronde.

Wie de huidige situatie vier jaar geleden had geschetst, was voor gek verklaard. In het seizoen 2017/2018 beleefde het Nederlandse clubvoetbal met 2,900 punten een absoluut dieptepunt. Landen als Kazachstan, Wit-Rusland en Macedonië scoorden destijds beter dan Nederland.

Maar omdat de coëfficiëntenranglijst wordt gebaseerd op de prestaties van de laatste vijf seizoenen is Nederland volgend jaar verlost van dat rampseizoen en kan de strijd met Portugal (dit seizoen 7,916 punten) de komende tijd echt in alle hevigheid losbarsten.

Saillant detail: Ajax speelt zijn eerst volgende Europese wedstrijd tegen het Portugese Sporting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl