NOS NieuwsAangepast

Nieuwe coronavariant opgedoken in België, WHO benadrukt gebrek aan kennis

Na Israël is de nieuwe coronavirusvariant uit Zuid-Afrika nu ook gevonden in België. Het gaat volgens de VRT om een dertiger die terugkwam van vakantie uit Egypte. De besmette persoon was niet gevaccineerd en had niet eerder covid-19 opgelopen, zegt de Belgische minister van Volksgezondheid Vanderbroucke.

Het is de eerste vastgestelde besmetting met de nieuwe virusvariant in Europa. Wetenschappers maken zich zorgen over de zogenoemde B.1.1.529-variant, omdat er aanwijzingen zijn dat die besmettelijker is dan de nu dominante deltavariant.

Maar volgens experts van de Wereldgezondheidsorganisatie is er nog zeer weinig bekend over de variant, benadrukte WHO-epidemioloog Van Kerkhove in een livestream met journalisten. "Wat we wel weten is dat B.1.1.529 een groot aantal mutaties heeft en dat dit gevolgen kan hebben voor hoe het virus zich gedraagt."

Kan weken duren

Wat dat betekent voor bijvoorbeeld de werkzaamheid van de huidige coronavaccins, zal volgens haar pas over enkele weken duidelijk worden. Wereldwijd worden voor zover bekend nog maar zo'n honderd monsters van de variant geanalyseerd. Een team van WHO-experts bespreekt vandaag in Genève of B.1.1.529 officieel zal worden bestempeld als zorgwekkende variant.

Volgens farmaceut BioNTech duurt het zo'n twee weken om vast te stellen of hun coronavaccin, gemaakt in samenwerking met Pfizer, bestand is tegen de nieuwe mutatie. Uit labtesten zal duidelijk worden of het vaccin moet worden aangepast.

Afrika, Azië, Midden-Oosten en Europa

Zuid-Afrikaanse wetenschappers vrezen dat de mutatie sneller overdraagbaar is dan de deltavariant. De nieuwe variant is tot nu toe in ieder geval gevonden in Zuid-Afrika, Botswana, België, Israël en Hongkong. Bij de laatste drie landen gaat het om geïmporteerde besmettingen.

De coronapatiënt in Israël was afkomstig uit Malawi, de twee patiënten in Hongkong kwamen uit Zuid-Afrika. Volgens de Israëlische autoriteiten zijn mogelijk nog twee vliegtuigpassagiers besmet met de nieuwe variant. Dit tweetal is in quarantaine in afwachting van het testresultaat.

De Israëlische premier Bennett gaat om tafel met experts voor een plan van aanpak, nu B.1.1.529 zijn land heeft bereikt. Hij zegt dat Israël balanceert "op de rand van een noodtoestand".

WHO tegen snelle inreisverboden

Gisteren besloot Israël al om een inreisverbod in te stellen voor een aantal landen in het zuiden van Afrika. Vandaag zijn die restricties uitgebreid tot het hele continent, afgezien van de Noord-Afrikaanse landen.

Ook een aantal Europese landen, waaronder Nederland, heeft een vliegverbod ingesteld voor een groep zuidelijke Afrikaanse landen. Maar de WHO is tegen het instellen van zulke maatregelen en pleit voor een wetenschappelijk onderbouwde aanpak.

Volgens minister De Jonge en zijn Duitse collega is de mutatie nog niet vastgesteld in Nederland of Duitsland. Ook de Franse regering zegt dat er daar geen gevallen zijn opgedoken.

"Dit is de meest opvallende variant die we tot nu toe zijn tegengekomen", zei adjunct-chef Jenny Harries van de Britse medische dienst in een verklaring. Volgens haar moet er zo snel mogelijk grondig onderzoek naar worden gedaan. Het Verenigd Koninkrijk kwam gisteren met een inreisverbod voor een aantal Afrikaanse landen, in de hoop de variant buiten de deur te houden.

Maar volgens de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken is het Britse inreisverbod een overhaast besluit. De minister vreest voor de economische schade en wijst erop dat er nog veel onduidelijk is over B.1.1.529.

'Tegenhouden zeer lastig'

Het RIVM vreest dat het lastig wordt om de mutatie buiten de landsgrenzen te houden. De verspreiding van nieuwe varianten is tot nu toe vrijwel nooit beperkt gebleven tot een bepaald gebied. "Wat we kunnen doen is zo veel mogelijk vertragen", zegt viroloog Chantal Reusken tegen het ANP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl