NOS NieuwsAangepast

Akkoord in Duitsland over 'stoplichtcoalitie' SPD, Groenen en FDP

De drie partijen die in Duitsland praten over een nieuwe coalitie presenteren vanmiddag hun regeerakkoord. De sociaaldemocratische SPD, de Groenen en de liberale FDP geven om 15.00 uur een persconferentie om de plannen toe te lichten.

Het akkoord betekent dat SPD-leider Olaf Scholz waarschijnlijk de nieuwe bondskanselier wordt; de Bondsdag zal erover stemmen. Hij wordt daarmee de opvolger van Angela Merkel (CDU), die het na zestien jaar voor gezien houdt. Haar partij leed een fors verlies bij de parlementsverkiezingen van eind september, Merkel had al aangegeven niet opnieuw kandidaat te willen zijn.

Merkel kreeg bloemen na haar laatste ministerraad, is te zien in deze video:

Dit is de laatste ministerraad van bondskanselier Merkel

De 'stoplichtcoalitie', genoemd naar de partijkleuren van de drie partijen, zei eerder in te zetten op modernisering van de economie en het tegengaan van klimaatverandering.

In een verkennend document waren al wat plannen van de SPD, de Groenen en de FDP naar voren gekomen. Het ging daarbij onder meer om het eerder afscheid nemen van kolencentrales en het verhogen van het minimumloon, van 9,60 euro naar 12 euro per uur.

De formele onderhandelingen over een nieuw regeerakkoord begonnen op 21 oktober. Begin oktober verwachtte de voorzitter van de SPD al dat er voor december een nieuwe regering zou zijn. Het akkoord moet nog wel worden goedgekeurd door de leden van de partijen.

Sinds de Duitse hereniging in 1990 duurde het tussen de 30 en 171 dagen om een nieuwe regering te vormen. Het record van langste formatie werd gevestigd in 2017.

Sinds de Bondsdagverkiezingen van 26 september zijn inmiddels 59 dagen verstreken. De lengte van de formatie zal nog wat oplopen omdat de nieuwe regering nog niet is gepresenteerd.

Waarom de Duitse verkiezingen ook voor ons belangrijk waren, legde correspondent Wouter Zwart eerder al uit in deze video:

Waarom de Duitse verkiezingen voor ons belangrijk zijn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl