NOS Nieuws

Spanningen bij noodopvang Leeuwarden: geluidsoverlast en weinig privacy

In de noodopvanglocatie in Leeuwarden lopen spanningen tussen Afghaanse vluchtelingen en migranten uit andere delen van de wereld op. In de opvang zitten tientallen Afghaanse tolken en hun families; ze ervaren onder meer geluidsoverlast van de rest van de bewoners, voornamelijk jonge mannen.

"Er is constant muziek, het voelt alsof we in een concertzaal slapen", zegt een van de Afghaanse bewoners. De Afghaanse vluchtelingen zeggen bovendien dat ze weinig privacy hebben. De kamers zijn gebouwd zonder deuren en plafonds. Zo zegt een andere bewoner dat hij nauwelijks slaapt, omdat hij de ingang van de kamer waar hij met zijn twee kleine kinderen slaapt moet bewaken.

"We hebben geduld, als we maar weten hoe lang we hier moeten zijn":

'Ze schreeuwen, voetballen en vloeken tot vier uur 's ochtends'

De opvang in Leeuwarden is een noodlocatie, waardoor volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) niet alle regels gevolgd kunnen worden. Volgens het COA is het bijvoorbeeld eigenlijk niet de bedoeling dat gezinnen tussen de jonge vrijgezelle mannen terechtkomen, maar dat kan nu niet anders.

Er is al langer een tekort aan opvangplekken voor mensen die asiel aanvragen. Dat komt volgens het COA door de Afghaanse evacués, maar het is ook een gevolg van het feit dat statushouders langer op een opvanglocatie moeten verblijven vanwege krapte op de woningmarkt. In Ter Apel was vorige maand nog sprake van een noodsituatie, waarbij asielzoekers op de grond moesten slapen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl