Dick Advocaat Pro Shots

Dick Advocaat is per direct opgestapt bij de nationale voetbalploeg van Irak. "Wij hebben dinsdag het ontslag van de Nederlandse coach geaccepteerd", aldus woordvoerder Ahmed Ouda Zamel in een verklaring.

Advocaat probeerde zich met de nationale ploeg te kwalificeren voor het WK in Qatar van volgend jaar, maar de prestaties vielen tegen. Irak verloor vorige week nog kansloos van Zuid-Korea (0-3).

Assistent Zeljko Petrovic is in beeld om nu hoofdtrainer te worden. Cor Pot, de andere assistent van Advocaat, is ook vertrokken uit Irak.

Geen enkele zege

Irak staat vijfde in de kwalificatiepoule met vier remises, twee nederlagen en nog geen enkele zege. Alleen de nummers één en twee plaatsen zich rechtstreeks voor het WK, de nummer drie speelt play-offs.

Advocaat (74) was eerder ook bondscoach van onder meer Nederland en Rusland. Als clubcoach werkte hij bij onder meer PSV, Glasgow Rangers, Zenit, AZ, Sparta en FC Utrecht.

Na zijn vertrek bij Feyenoord, eind vorig seizoen, liet hij weten niet meer als clubcoach aan de slag te gaan. Korte tijd later tekende hij bij Irak.

Begin oktober ging NOS-correspondent Daisy Mohr op bezoek bij de Iraakse voetbalbond. Destijds werd Dick Advocaat nog op handen gedragen.

Irak dolblij met Advocaat: 'Er is veel nagedacht over deze grote man'

STER reclame