Een auto wordt langs de A12 bij Zevenaar gecontroleerd door de marechaussee NOS

De Koninklijke Marechaussee heeft momenteel de handen vol aan smokkelaars die vreemdelingen Nederland in of uit proberen te krijgen. Tot 1 november van dit jaar werden 230 mensen aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

Met nog twee maanden te gaan, zijn dat er al meer dan vorig jaar, toen ook al een toename te zien was van 40 procent. Bij de controles werden dit jaar 1216 mensen aangetroffen die illegaal Nederland probeerden binnen te komen.

De mensensmokkelaars worden eruit gepikt bij de kortdurende controles met teams die in het grensgebied verdachte situaties monitoren, het zogenoemde Mobiel Toezicht Veiligheid.

Vandaag was er zo'n controle langs de A12 bij Zevenaar:

Mee met grenscontrole Marechaussee: 'We weten wat populaire routes zijn'

Vooral de smokkel van mensen via de zogenoemde Wit-Rusland-route heeft op dit moment de aandacht van de marechaussee. Er is onlangs een speciaal rechercheteam in het zuiden van het land aangewezen om onderzoek te doen naar die route.

"Zo nu en dan zie je een duidelijke trend als er bijvoorbeeld in een land een migratiestroom op gang komt, zoals recent vanuit Wit-Rusland", zegt marechaussee-woordvoerder Robert van Kapel. In een paar maanden tijd werden tientallen vreemdelingen aangetroffen die de route vanuit Wit-Rusland naar Nederland hebben afgelegd.

"We zien een waterbed-effect", legt Van Kapel uit. "Als we op één plaats flink controleren, proberen mensensmokkelaars het via een andere route."

Zwemvesten

Er loopt ook een onderzoek naar de Balkan-route en een smokkelroute vanuit Oost-Afrika.

Vorige week kon een Syrische man worden aangehouden met tientallen zwemvesten in zijn auto. "We kregen een belletje van een politie-eenheid dat ze het opmerkelijk vonden dat achter in een auto van een Syrische man een groot aantal zwemvesten en een opblaasbare boot lagen", zegt Van Kapel. "De marechaussee werd erbij gehaald en hield de man aan. Hij was onderweg naar Lille, mogelijk ter voorbereiding van een mensensmokkeltransport".

Onbekend is nog hoeveel mensen de smokkelaar al zou hebben geholpen.

Ook gecoördineerd onderzoek naar een smokkellijn uit Oost-Afrika leverde belangrijke informatie op over een, volgens Van Kapel "beruchte smokkelaar". Het gaat om de 37-jarige Eritreeër Kidane Zekarias Habtemariam. Hij is op de Nationale Opsporingslijst geplaatst.

Kidane zou een criminele organisatie leiden die zich richt op migranten uit Eritrea. Justitie bracht over de man naar buiten dat zijn organisatie Eritreeërs die hun land ontvluchten mishandelt, afperst, ontvoert en verkracht. De mishandelingen zouden plaatsvinden in kampen in Libië. Ook hun familie in Nederland zou worden afgeperst.

Kidane is in Ethiopië veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege mensensmokkel, maar hij wist eerder dit jaar tijdens zijn rechtszaak te ontsnappen. Waar Kidane nu is, is onbekend. De marechaussee is op zoek naar tips en informatie die kunnen leiden tot aanhouding van Kidane, zodat hij hier vervolgd kan worden.

De laatste weken zien we ook weer een stijging van inklimmers in de havens.

Robert van Kapel, Koninklijke Marechaussee

Ook in havens proberen allerlei diensten goed samen te werken, van zeehavenpolitie tot havenmeesters. "Iedereen heeft brokjes informatie die we samenvoegen. Daar zetten we steeds meer stappen in", zegt Van Kapel.

"De laatste weken zien we ook weer een stijging van inklimmers in de havens van onder meer Hoek van Holland en Europoort".

Op het smokkelen van vreemdelingen staat een maximale gevangenisstraf van 4 jaar. Het is deels afhankelijk van de omstandigheden waaronder mensen zijn vervoerd hoe hoog de straf uiteindelijk uitpakt. Een mensensmokkelaar uit Moldavië werd deze maand veroordeeld tot 2,5 jaar cel.

STER reclame