De onderschepte bus (foto bewerkt door de marechaussee)
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Bus met 65 Moldaviërs onderschept in Ter Apel, chauffeur en bijrijder opgepakt

De marechaussee heeft gisteren opnieuw een bus met Moldaviërs onderschept die op weg was naar het azc in Ter Apel.

In de bus zaten 65 Moldaviërs die zich wilden melden bij het aanmeldcentrum. Volgens de marechaussee waren veel van hen kinderen. Ze hebben allemaal asiel gevraagd. De 57-jarige chauffeur en de 50-jarige bijrijder, ook Moldaviërs, zijn aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

Medewerkers van het asielzoekerscentrum schakelden de marechaussee in toen zij een groep van ongeveer twintig mensen vanuit de touringcar het terrein op zagen lopen. De touringcar stond 500 meter van de ingang geparkeerd. Toen de marechaussee de inzittenden controleerde, bleek dat niemand geldige reispapieren bij zich had.

Moldavië ligt in Oost-Europa, tussen Roemenië en Oekraïne

Het is de derde keer in korte tijd dat de marechaussee een bus onderschept met Moldaviërs. Afgelopen vrijdag werd een 34-jarige man aangehouden die negentien Moldaviërs in zijn busje had en in augustus werden in Ter Apel twee mannen aangehouden die tien Moldaviërs in een personenbusje vervoerden.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bevestigt dat het aantal Moldaviërs dat zich in Nederland meldt, de laatste weken is toegenomen. "De ervaring tot nu toe leert dat Moldaviërs bijna geen kans maken op asiel in Nederland", zegt een woordvoerder van de IND. "Dat betekent dat ze in de opvang onterecht plekken bezet houden van mensen die terecht om asiel vragen. De aantallen van de laatste dagen zijn dan ook problematisch."

Eerder werd al besloten dat Moldaviërs geen financiële ondersteuning meer krijgen bij terugkeer. "Daarmee wordt Nederland voor deze groep mensen minder aantrekkelijk", vertelt de woordvoerder. "De recente nieuwe instroom vraagt om aanvullende maatregelen. Die willen we dan ook snel treffen. We denken aan het versoberen en beperken van opvangvoorzieningen, het gericht toepassen van vreemdelingendetentie of het aanpakken van smokkelaars die deze mensen naar Nederland brengen."

"Het heeft absoluut onze aandacht. Dat er zulke grote groepen komen, is voor ons ook nieuw", zegt een woordvoerder van de marechaussee tegen RTV Noord. "We gaan onderzoeken waarom ze nu naar Nederland komen."

Advertentie via Ster.nl