NOS NieuwsAangepast

Vanaf morgen 1,5 meter afstand houden weer verplicht, boete is 95 euro

Vanaf morgen is het weer verplicht om 1,5 meter afstand te houden. Nu is het nog een dringend advies. Het demissionaire kabinet kondigde al eerder aan dat vanwege de oplopende coronaregels weer een verplichting gaat gelden, maar dat moest nog wel juridisch worden geregeld.

Dat is nu gebeurd en vanaf morgen kunnen politie en boa's er weer op handhaven. Mensen die zich er niet aan houden, krijgen een waarschuwing en kunnen daarna een boete krijgen van 95 euro.

Volgens het kabinet is het houden van 1,5 meter afstand een van de belangrijkste basisregels om het aantal besmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen.

1,5 meter niet altijd en overal verplicht

De verplichting geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder, maar niet voor mensen die tot één huishouden horen en ook niet op plekken waar een coronatoegangsbewijs nodig is, zoals in een restaurant. De anderhalve meter is bijvoorbeeld ook verplicht in winkels; een sport beoefenen waar afstand niet mogelijk is, blijft kunnen.

Ook in andere situaties waarin afstand houden niet goed kan, geldt geen verplichting. Soms is daar een mondkapje verplicht of gelden andere aanvullende maatregelen.

De verplichting om anderhalve meter afstand te houden, was er sinds eind september niet meer. En sinds 6 november gold wel weer een advies.

Het leven van de boa is geen 95 euro waard.

Richard Gerrits BOA ACP

Vakbond BOA ACP en politievakbond ACP zien niets in de handhaving van de verplichte afstandsregel. Vanaf morgen wordt het weer verplicht om 1,5 meter afstand te houden en politie en boa's moeten dit handhaven. BOA ACP-voorzitter Richard Gerrits noemt het onbegrijpelijk. "Het is niet te handhaven met de capaciteit die we hebben. We gaan gewoon weer terug naar het oude: we gaan attenderen en waarschuwen en pas in het uiterste boete."

Gerrits vreest voor het welzijn van zijn handhavers. "We weten allemaal dat mensen agressiever zijn geworden en we hebben er geen zin in dat er nog meer mensen uitvallen. De bereidheid om na te leven is er nu gewoon niet. Het leven van de boa is geen 95 euro waard. Eigen veiligheid eerst. Zeker als je ziet wat er afgelopen weekend heeft plaatsgevonden. Wij hebben dit beleid niet verzonnen, dat doet het kabinet. Prima dat ze maatregelen treffen, maar dit zijn wel maatregelen die onze veiligheid bedreigen."

Ook Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP ziet er geen heil in. "Waar gaan we die mensen vandaan halen? Kijkend naar afgelopen weekend, vraag ik me af hoe ze dit vanaf morgen voor zich zien. Ik ben erg cynisch. Hoe gaan we dit in vredesnaam regelen?"

Winkels: belangrijkste periode van het jaar

Winkeliersvereniging INretail is meer te spreken over de verplichte afstandsregel in de winkels. "Geef ondernemers wel even de ruimte om het te organiseren", zegt een woordvoerder. "Er zullen routes moeten worden aangepast of looppaden worden verbreed. Dat is niet direct morgen om 09.00 uur geregeld."

Daarnaast spelen de bezoekers van de winkels ook een belangrijke rol. "Klanten moeten wel meewerken en het bewustzijn hebben om afstand te houden. De veiligheid is topprioriteit. Dit is de belangrijkste periode van het jaar, op gebied van omzet is er ook een hele hoop schade in te halen. "

Toch is het vertrouwen bij de organisatie groot. "Er was al een dringend advies om afstand te houden en als het goed is, hebben ondernemers dat advies opgevolgd. Ook is er natuurlijk al ervaring opgedaan, dus dat zal zeker goed gaan lukken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl