'Medische gegevens moeten beschikbaar zijn voor alle zorgverleners'
Iedere zorgverlener moet makkelijk bij de medische gegevens kunnen van zijn patiënt. Nu zijn die gegevens voor veel zorgverleners niet toegankelijk en dat is slecht voor de kwaliteit van de zorg, zegt Patiëntenfederatie Nederland.
"De medische gegevens moeten als het ware met de patiënt meereizen op zijn weg door de zorg", zegt directeur Dianda Veldman. Ze wil dat er een 'opt-out-systeem' komt: gegevens worden in dat geval niet doorgegeven als een patiënt er bezwaar tegen maakt.
Nu worden medische gegevens standaard niet gedeeld, dat is wettelijk verboden. Alleen als een patiënt er nadrukkelijk toestemming voor geeft, kunnen de zorgverleners de gegevens wel raadplegen.
Vals gevoel van veiligheid
Volgens Veldman zijn veel patiënten niet op de hoogte van wat er kan en mag. "Juist kwetsbare en minder zelfredzame patiënten, die vaak meer dan gemiddeld zorg gebruiken, lopen het grootste risico als zij geen toestemming hebben kunnen geven."
Als medische gegevens niet standaard worden gedeeld, kan dat leiden tot een vals gevoel van veiligheid en risico's bij de behandeling, blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder ruim 8000 mensen. Daarom vindt de belangenvereniging goede en betrouwbare elektronische gegevensuitwisseling noodzakelijk.